- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Svaki putnik u javnom prevozu je osiguran – pravo na naknadu i kad vozač naglo zakoči

© Sputnik / Radoje PantovićAutobusi
Autobusi - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
Pratite nas
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je svaki putnik javnog prevoza osiguran, te da usled nezgoda ima prava na naknadu štete za lakše i teže povrede, oštećene stvari, kao i za pretrpljeni strah. Ističe i da građani imaju pravo na naknadu štete ukoliko im se nezgoda desi i kada prilaze, odnosno napuštaju javni prevoz.
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, rekao je da prema Zakonu o obaveznom osiguranju i saobraćaju, svaki putnik u javnom prevozu mora da bude osiguran – u autobusima, vozovima, avionima, putničim brodovima.
„Putnik ima prava da potražuje u slučaju nastanka invaliditeta ili sprečenosti za rad. Ako je došlo do smrtnog ishoda, porodica ima pravo da traži naknadu za njenog člana“, objašnjava Okanović.
Prema njegovim rečima, svaki putnik ima pravo da zahteva od onog ko je izazvao saobraćajnu nezgodu naknadu štete za pretrpljene bolove, strah, takozvano umanjenje životne aktivnosti.
„Putnik ima pravo na naknadu štete ne samo ako je u vozilu javnog prevoza, već i kada mu prilazi i napušta ga“, ističe Okanović.

Naknada štete i kad vozač naglo zakoči

Okanović navodi i da putnik ima pravo da zahteva nakanadu štete zbog lakših ili težih povreda, pa i oštećenja stvari kad vozač javnog prevoza naglo zakoči.
Ističe i da snimak sa kamera u prevozu ili sa privatnog objekta može da bude validan dokaz na sudu i za utvrđivanje krivice u slučaju nezgoda, ali da je važno da se na njemu jasno vidi sporna situacija, ističući da je u praksi bilo sličnih situacija.
„Autobus 'Niš ekspresa' je pre nekoliko godina započeo prelazak pružnog prelaza, koji nije bio obezbeđen branicima. Došlo je do naletanja voza na autobus i poginulo je osam putnika 'Niš ekspresa'. Prema dostupnim snimcima sa nadzornih kamera, vozač autobusa nije pogledao ni levo, niti desno da li nailazi voz prilikom prelaska“, navodi Damir Okanović za RTS.
Trošarina - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2023
DRUŠTVO
Semafor na Trošarini bio neispravan deset dana, popravljen tek posle nezgode
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala