- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Vojni resursi Ukrajine praktično iscrpljeni, rusko oružje nesavladivo na bojnom polju

© Sputnik / Aleksandr Kazakov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Setrgej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Setrgej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
Pratite nas
Preliminarni rezultati borbenih dejstava pokazuju da su vojni resursi Ukrajine skoro iscrpljeni, izjavio je ministar odbrane Rusije, general armije Sergej Šojgu na XI Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.
Ministar je poručio da ukrajinske snage ne uspevaju da ostvare rezultate u „reklamiranoj“ kontraofanzivi, visok nivo obučenosti Oružanih snaga Rusije omogućava da se fleksibilno odgovori na ideje „zapadnih pokrovitelja“.
On je takođe naglasio da niko neće moći da nanese štetu ruskim interesima i da u tom smislu iskoristi specijalnu vojnu operaciju.
„Pažljivo pratimo promene koje se odvijaju. Na pretnje u oblasti bezbednosti i pokušaje provokacije adekvatno ćemo reagovati, uključujući putem jačanja bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije. Niko ne treba da se zanosi da će uporedo sa specijalnom vojnom operacijom moći da našteti ruskim interesima“, rekao je on.

Višestruko povećana proizvodnja oružja

Ruski ministar je posebno skrenuo pažnju da je u svetlu specijalne vojne operacije Rusije u kratkom roku višestruko povećana proizvodnja raketno-artiljerijskog naoružanja, tenkova i druge oklopne tehnike, kao i dronova.
On je dodao da je neophodnost povećanja proizvodnje borbene tehnike i municije u uslovima zapadnih sankcija dala dodatni impuls razvoju supstitucije uvoza u preduzećima vojne industrije Rusije.
Šojgu je poručio da će poraz ukrajinskih neofašista koje podržava Zapad poslužiti kao faktor suprotstavljanja savremenom neokolonijalizmu.
Rusiji je danas pripala uloga „lokomotive“ u promovisanju interesa većine zemalja koje sprovode nezavisnu politiku, smatra Šojgu.
Prema njegovim rečima, cilj zapadne politike, je očuvanje kontrole nad resursima, promocija „sopstvenih životnih pravila“, kao i suprotstavljanje konsolidaciji neistomišljenika.

Rusko oružje je nepobedivo

Ministar je, takođe, istakao da je Rusija spremna da informacije o slabim stranama zapadne tehnike podeli sa svojim partnerima.
„Želim da istaknem da za rusko oružje danas na bojnom polju ne postoji ništa jedinstveno i neranjivo. U mnogim slučajevima, tehnika čak i sovjetske proizvodnje prevazilazi po svojim borbenim kvalitetima zapadne modele. Imamo objektivne kontrolne podatke o uništenju nemačkih tenkova, američkih oklopnih vozila, britanskih raketa i drugih sistema oružja. Spremni smo da podelimo procene o manama zapadne tehnike sa našim partnerima“, objasnio je Šojgu.
Zapadno oružje, ocenio je on, kao i navodno napredne metode planiranja operacija NATO, načini upravljanja vojnim snagama i njihova priprema ne mogu da obezbede prednost na bojnom polju.
On je podsetio da se sa pojedinim modelima trofejnog oružja može videti na tematskoj izložbi u parku Patriot.

Zapad koristi ukrajinske vojnike ne mareći za gubitke

Zapadni savetnici, prema Šojguovim rečima, koriste ukrajinske vojnike za uvežbavanje različitih verzija vođenja borbenih dejstava uz primenu zapadnog modela naoružanja.
On je istakao da strani savetnici, istovremeno, ne uzimaju u obzir, gubitke među ukrajinskim vojnicima.
Većina ukrajinskih zarobljenika, smatra Šojgu, krajnje negativno se odnosi prema borbenoj obuci koju sprovode instruktori NATO.
„Prema saopštenjima brojnih visokih zvaničnika NATO, prema zapadnim standardima obučeno je više od 75 hiljada ukrajinskih vojnika. Mnogi od njih su poslati prvu liniju fronta, zarobljeni a zatim su detaljno pričali o metodama NATO pripreme. U većini slučajeva, njihove reakcije su bile krajnje negativne“, istakao je ministar.

UN ne reaguju na kršenje humanitarnih normi

Ruski ministar je još ocenio da Ujedinjene nacije ne reaguju na informacije o kršenju međunarodnih humanitarnih normi tokom borbenih dejstava od strane kijevskog režima.
„Američki zvaničnici su više puta govorili da je upotreba kasetne municije ratni zločin, ali Vašington i njegovi saučesnici to sada čine u Ukrajini“, naglasio je Šojgu.
Ministar je dodao da osude od humanitarnih organizacija, kao što je i očekivano, nema.
On je takođe prokomentarisao da je Kijev iskoristio crnomorsku inicijativu o žitu kao pokriće za svoje oružje i skladište municije od raketnih napada Rusije.

Evropa potčinjena interesima SAD

Odbrambena politika u Evropi potpuno je potčinjena interesima Vašingtona, smatra vojni ministar.

„Partneri moraju da za novo oružje plate Sjedinjenim Državama dosta novca i pristanu na ograničavanje suvereniteta u oblasti bezbednosti. Kao primer može da posluži Evropa u kojoj je odbrambena politika u potpšunosti potčinjena interesima SAD“, naglasio je Šojgu.

Šojgu je istakao da pod sloganom podrške Kijevu, Sjedinjene Američke Države čiste vojne arsenale partnera u različitim oblastima sveta, obećavajući im zauzvrat povlašćene isporuke tehnike zapadne proizvodnje.

Neviđeni pokušaji Zapada da spreči održavanje foruma „Armija-2023“

Ministar je objavio i da je Zapad preduzeo neviđene pokušaje da osujeti održavanje foruma Armija-2023, ali bezuspešno.
„Znamo da je Zapad preduzeo pokušaje bez presedana da spreči forum koji se održava pod okriljem Ministarstva odbrane Rusije. Vaše učešće na njemu je jasna potvrda da su ti destruktivni napori propali“, poručio je Šojgu.
Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ održava se od 14. do 20. avgusta u kongresno-izložbenom prostoru „Patriot“ na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti i aerodromu Kubinka. Forum će od 15. do 17. avgusta biti otvoren za eksperte, inostrane delegacije i održavanje naučnih događaja, dok će javnost moći da poseti forum od 18. do 20. avgusta.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
RUSIJA
Putin: Zapad planira integraciju snaga NATO sa blokom AUKUS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala