- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Glavni ruski obaveštajac otvara oči Borelju: „Rajska bašta“ Evropa puna izopačenosti

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaDirektor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin na XI Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost
Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin na XI Moskovskoj konferenciji za međunarodnu bezbednost - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
Pratite nas
Glavni problem Sjedinjenih Američkih Država je sve veća odvojenost od realnosti, izjavio je tokom XI Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

„Američka elita već odavno živi u jedino njoj poznatom idiličnom svetu, Sjedinjene Države nastavljaju da neograničeno vladaju planetom i imaju ekskluzivno pravo kontrole i kažnjavanja“, ocenio je on.

Po njegovom mišljenju, SAD danas pokušavaju da nateraju druge zemlje da veruju u ono u šta više ne veruje ni sam Vašington.
„Licemerje i cinizam ne poklapaju se sa moralnim liderstvom, a kamoli sa mesijanstvom“, istakao je Nariškin.
Prema njegovim rečima, stepen nepredvidivosti situacije u svetu raste uzimajući u obzir fundamentalne norme ljudskog morala, prava i religije koje Zapad agresivno uništava.

Evropa puna izopačenosti

Nariškin je još komentarisao i izjavu Vrhovnog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja, u kojoj je Evropu uporedio sa „rajskom baštom“, dok ostatak sveta smatra „džunglom“.
„Hteo bih da otvorim oči šefu evropske diplomatije: fizički i duhovno zdravom čoveku je, zapravo, neprijatno, a povremeno i čak zastrašujuće da dođe u Evropu –toliko se raznih izopačenosti tamo iznedrilo“, zaključio je Nariškin.

Niko neće uspeti da uništi BRIKS

Glavni ruski obaveštajac je još konstatovao da će grupa BRIKS (Brazil, Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička republika) postati „cigla“ temelja slobodnog i ravnopravnog multipolarnog sveta.

„Postojanje BRIKS-a bukvalno namiguje Anglosaksoncima: to je bukvalno cigla u temelju pravog slobodnog i ravnopravnog sveta, a njoj će se uskoro pridružiti nove cigle ili stubovi. Tvorevina multipolarnosti će rasti i jačati, braneći prava naroda na suverenitet i identitet, razvijajući realnu ekonomiju. Nijedna zver na svetu neće uspeti da sruši tu tvorevinu“, dodao je Nariškin.

Sankcije sredstvo neokolonijalizma SAD i EU

Prema njegovim rečima, SAD i Evropska unija aktivno grade instituciju sekundarnih sankcija kao sredstvo spoljnog upravljanja politikom drugih država, naročito onih koje streme ravnopravnom partnerstvu sa Moskvom, Pekingom i drugim stubovima globalne većine, umesto zavisnosti od Zapada.
Nariškin je ocenio da SAD koriste nelegitimni instrument kao što su sankcije i naglasio „kolonijalnu suštinu politike Vašingtona i njihovih satelita“.

On je dodao da zapadne zemlje, sprovodeći sankcionu politiku, nedvosmisleno stavljaju do znanja da resurse, robu i tehnologije drugih država smatraju svojima.

Za Kijev ne postoje crvene linije

Nariškin je takođe prokomentarisao da se kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) fizički uništava u Ukrajini, kao i da za Kijev po tom pitanju ne postoje crvene linije.
„Zapad se pozicionirao kao pobornik verskih sloboda, preciznije permisivnosti. U Evropi i Sjedinjenim Državama dozvoljeno je gotovo sve: uništavanje hrišćanskih krstova, spaljivanje Kurana, svetogrđe i bogohuljenje. Ono što nije dozvoljeno je braniti svoju veru i ozbiljno se odnositi prema njoj. Logika globalista je jasna: u eri rušenja starih ideologija i borbe za novi svetski poredak, tradicionalne religije su izvor snage i suvereniteta ljudi, zemalja i naroda, a to znači da moraju biti likvidirane“, ocenio je on.

Zapad ne reaguje na ubijanje dece u DNR

Glavni ruski obaveštajac primetio je i da Međunarodni krivični sud ne primećuje ubistva dece u Donbasu koje izvršava kijevski režim, već izbezumljen, naziva zločinom to što Rusija spasava decu iz zone borbenih dejstava.
„Od 2014. godine pa do početka specijalne vojne operacije samo u DNR, prema zvaničnim podacima, poginule su 4.373 osobe, uključujući 91. dete, ali nijedna zapadna struktura na to nije reagovala“, naglasio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija strahuje da bi SAD mogle da miniraju Sporazum o nuklearnom naoružanju
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
RUSIJA
Zaharova o izjavi Borelja o EU: To nije bašta, već pakao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala