- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o izjavi Borelja o EU: To nije bašta, već pakao

© Sputnik / Vitaliy BelousovZgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2022
Pratite nas
Reči šefa evropske diplomatije o „privilegovanoj Evropi“ zvuče kao priznanje privrženosti Evropske unije politici segregacije, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koji je uporedio Evropu s baštom, a ostatak sveta s džunglama.

„Borelj nije, najverovatnije, mislio na baštu, već na pakao. Sa baštovanima je to veliki problem, mnoge gusenice su se razvile. To čak nije ni frojduovska omaška. To zvuči kao priznanje iz čistog srca. Ako Borelj, koji je zadužen za diplomatiju u EU, deli svet na baštu i džunglu, on potvrđuje da je segregacija osnova evropske politike“, zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Borelj se izvinio za poređenje Evrope sa baštom, a ostatak sveta s džunglama. Izjava Borelja je objavljena na sajtu Evropske unije.
„Neki su pogrešno protumačili tu metaforu (pojavu) 'kolonijalnog evropocentrizma’. Izvinjavam se ako sam nekoga uvredio. Smatram i govorio sam, na primer, prošle nedelje ambasadorima zemalja EU da smo često nepotrebno evropocentrični, moramo biti skromniji i da bolje upoznamo ostatak sveta“, naveo je šef evropske diplomatije.
On je pojasnio i šta je imao u vidu pod „džunglom“.
„Nažalost, svet u kome sada živimo sve više liči na džunglu, a sve manje na baštu, jer u mnogim delovima sveta pravo jačeg podriva opšteprihvaćene međunarodne norme. Ta tendencija brine sve, pa i Evropljane. Porast tog sveta bezakonja i nereda je upravo ono na šta sam mislio kada sam govorio o džungli. Moje poređenje na džunglu nema ni rasistički, ni kulturni, ni geografski podtekst. Nažalost, džungla je svuda, uključujući i Ukrajinu, podvukao je diplomata.
On je naveo i da ima dovoljno iskustva da bi znao da i Evropa i Zapad nisu idealni, a neke zapadne zemlje krše međunarodno pravo.
Borelj smatra da se mnogi u svetu trude da izgrade sistem, zasnovan na pravilima, a ne na pravu jačeg. Na osnovu toga, „baštovani“ koji teže redu moraju se „ujediniti i zajedno dati otpor džunglama“.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
SVET
Borelj: Vojni odgovor Zapada na nuklearni napad Rusije na Ukrajinu biće moćan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala