- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija, Zaporoški pravac, haubica Giacint - Sputnik Srbija

UŽIVO Pogođena ukrajinska skladišta sa bespilotnim čamcima

Pratite nas
U toku je 537. dan specijalne vojne operacije. Situacija na kupjanskom delu fronta i dalje napeta, dok se na jugu borbe stišavaju. Ukrajina i dalje pokušava da napadne ruske objekte dronovima, ali PVO snage uspevaju da obore te bespilotne letelice. Prema nezvaničnim podacima, tokom kontraofanzive Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 48 hiljada ljudi
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:26 14.08.2023
Ukupan obim američke vojne pomoći Ukrajini tokom mandata Džozefa Bajdena na mestu predsednika Sjedinjenih Država premašio je 43,7 milijardi dolara, navodi se u saopštenju koje je u ponedeljak objavilo američko Ministarstvo odbrane.
Iznos uključuje i novi paket pomoći Kijevu od 200 miliona dolara koji je Pentagon najavio ranije u ponedeljak.Kako se očekuje, ova transa sadrži municiju za protivvazdušne raketne sisteme Patriot, za višestruke raketne sisteme Hajmers, artiljerijska oruđa i tenkove, kao i razne vrste protivtenkovskih raketnih sistema.
19:33 14.08.2023
Ambasada Rusije u Varšavi uputila je protesnu notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova radi razjašnjenja okolnosti povodom privođenja dvojice Rusa, rekao je za Sputnjik šef diplomatske misije Sergej Andrejev.
Ambasador je napomenuo da poljska strana nije obavestila rusku konzularnu službu o privođenju Rusa, što bi trebalo u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.
O pritvaranju dvojice Rusa, koji su optuženi za špijunažu, rekao je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Kaminski. Prema njegovim rečima, oni su „delili propagandne materijale” u Krakovu i Varšavi.
19:29 14.08.2023
18:46 14.08.2023
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
◾Oružane snage Rusije gađale su pogone za proizvodnju i skladišta bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine. Cilj visokopreciznog udara Oružanih snaga RF je postignut, svi naznačeni ciljevi su pogođeni.
◾ Prvi put u zoni specijalne operacije uništen je minobacač Alakran, španske proizvodnje;
◾Oružane snage Rusije su za dan odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;
◾Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 150 vojnika i 2 tenka u donjeckom pravcu;
◾Oružane snage Rusije su odbile 6 napada i kontranapada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, likvidirano oko 65 neprijateljskih vojnika;
◾Ruske oružane snage pogodile su bateriju protivvazdušnog raketnog sistema S-300 u rejonu Zelenog Gaja;
◾Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 240 boraca na južnodonjeckom pravcu;
◾Oružane snage Rusije su odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana, likvidirano je oko 90 neprijateljskih vojnika;
◾Ruske oružane snage na zaporoškom pravcu su za jedan dan odbile dva napada Oružanih snaga Ukrajine i uništile izviđačku grupu neprijatelja;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan u zaporoškom pravcu više od 50 vojnika, tenk, artiljerijski sistem M777, samohodni top „Cezar“ i artiljerijski sistem „Krab“.
16:49 14.08.2023
Sjedinjene Američke Države izdvojili su novu tranšu naoružanja i vojne opreme U krajini u vrednosti od 200 miliona dolara, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Prema njegovoj pisanoj izjavi koju je distribuirao, „ovaj paket, vredan 200 miliona dolara, uključuje municiju za sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijske granate, protivtenkovsko oružje i dodatnu opremu za čišćenje mina“.
15:06 14.08.2023
Eksplozija odjeknula u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji.
Druge informacije nisu navedene.
13:10 14.08.2023
PVO uništila dronove iznad Belgorodske oblasti
Sredstva ruske PVO uništila su ukrajinske dronove iznad Belgorodske oblasti, nema žrtava ni štete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Danas, 14. avgusta oko 12.15 i 12.45 časova po lokalnom vremenu sprečeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade dronovima avionskog tipa na objekte na teritoriji Rusije. Ruskim sredstvima PVO bespilotne letelice su otkrivene i uništene iznad Belgorodske oblasti“, navodi se u saopštenju.
13:10 14.08.2023
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
11:47 14.08.2023
Snage Kijeva granatirale manastir u Hersonskoj oblasti
Ukrajinska vojska granatirala je manastir u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga.
U pitanju je Korsunsko Bogorodični manastir, a granata je pogodila jednu od zgrada usled čega se urušio krov. Administracija navodi i da je ukupno na teritoriju manastira doletelo šest granata, a šteta se i dalje utvrđuje.
Inače, jedna granata pogodila je i školu koja se nalazi u obližnjem selu.
10:01 14.08.2023
Ruska vojska u jurišu zauzela protivničke rovove
Ruska vojska izvela je kontranapad na području sela Rabotino u orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti i u jurišu zauzela protivničke rovove, izjavio je za Sputnjik lider građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
On je precizirao da je deo vojnika iz redova jedinica Oružanih snaga Ukrajine likvidiran, a deo je zarobljen.
09:50 14.08.2023
Odbijen raketni napad Kijeva na Berdjansk
Ruske PVO snage odbile su ukrajinski napad na Berdjansk, a sve rakete su oborene, saopštile su operativne službe Zaporoške oblasti.
U saopštenju se dodaje da u napadu nije bilo žrtava ni štete.
09:48 14.08.2023
Serija avijacijskih napada
Taktička avijacija izvela je seriju napada na mesta okupljanja ukrajinskih snaga na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik lider javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Danas je na mesta gomilanja ukrajinskih vojnika kao i lokacije gde su koncentrisani njihova teška tehnika i skladišta sa municijom izvedena serija avijacijskih napada“, rekao je Rogov.
Prema njegovim rečima, taktička avijacija u napadu je koristila bombe FAB-500, a glavno područje napada bio je orehovski pravac.
07:46 14.08.2023
Naleti ruske avijacije
Ruska avijacija predvođena lovcima-bombarderima Su-34 vojne grupe „Jug“ izvele su nalete na položaje dve ukrajinske brigade, saopštio je načelnik pres centra te grupe Vadim Astafjev.
Pogođeno je skladište naoružanja i municije, zatim dva položaja gde se nalazilo ljudstvo i vojna tehnika 110. posebne mehanizovane brigade u Avdejevki, a gađani su položaji sa ljudstvom i u Bogdanovki, Kleščejevki, Andrejevki, Belogorovki, Krasnogorovki i u Spornom.
I artiljerija grupe „Jug“ je zabeležila uspehe uništivši dva ukrajinska minobacača kalibra 120 milimetara u blizini Verhnekamenskog i Krasnogorovke.
07:45 14.08.2023
Borbeno vozilo Bredli - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2023
RUSIJA
Rusija na forumu „Armija-2023“ predstavlja trofejnu NATO tehniku zaplenjenu tokom specijalne operacije
07:45 14.08.2023
Ukrajinci se primirili na jugu
Situacija na južnom delu fronta se stabilizovala, ukrajinska vojska ne preduzima aktivne pokušaje ofanzive nakon što je razbijena na zaporoškom delu frtona kod Orehova, izjavio je komantant helikopterske jedinice sa kodnim imenom „Samara“.
On je, međutim, rekao da je situacija samo pre nekoliko dana bila sasvim drugačija i da je ruska avijacija imala mnogo posla.
07:43 14.08.2023
Tokom noći sirene u Kijevu i više oblasti
U Kijevu i u više ukraijnskih oblasti tokom noći proglašena je bila vazdušna opasnost, a eksplozije odjekivale su i u Hersonu, saopštili su ukrajinski mediji.
Sirene za vazdušnu uzbunu u ukrajinskoj prestonici su se oglasile oko jedan sat posle ponoći, a zatim su se oglasile i u Odeskoj oblasti, kao i u delu Hesonske koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.
Inače, sirene su se čule i u Kijevskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj, Černigovskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Vinnjickoj, Kirovogradskoj i Harkovskoj oblasti, kao i na delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala