Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako se Velika Albanija uklapa u Zelenu transverzalu

© Sputnik / Brankica RistićZastave "velike Albanije"
Zastave velike Albanije  - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2023
Pratite nas
Iako su projekti nacionalističke i sekularne „Velike Albanije“ i islamističke „Zelene transverzale“ ideološki suprotni, velikoalbanski projekat bi mogao da nađe svoje mesto u islamskom svetu. Velika Albaniju, kao najveću islamsku državu u Evropi, podržali bi veliki islamski centri i preko nje širili svoj uticaj.
Velikoalbanske ambicije Aljbina Kurtija svima su znane. On ih i ne krije, štaviše o njima govori otvoreno, samo što više voli da, umesto termina „Velika Albanija“ koristi termin „nacionalno ujedinjenje“ ili „prirodna Albanija“.
Ali, kako se velikoalbanska država, ukoliko bi bila formirana uklapa u jedan drugi projekat, projekat islamskog fundamentalizma znan pod nazivom „Zelena transverzala“, neprekinuti pojas naseljen isključivo muslimanima koji bi se prostirao od „Bliskog istoka do Cazina“?

Kako se Velika Albanija uklapa u Projekat Zelene transverzale

Na prvi pogled čini se da projekti Velike Albanije i Zelene transverzale nemaju ništa zajedničko. Ideološki gledano, Velika Albanija koja je izrazito nacionalistički i sekularan projekat i Zelena transverzala, kao islamistički projekat, potpuno su suprotni, pa čak i kontradiktorni, objašnjava doktorant na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i stručnjak za politički islam Milan Vukelić.
„Prema islamskoj veri, muslimani, ako su vernici, pripadnost naciji nikada ne smeju isticati ispred vere. Svaki prenaglašeni nacionalizam koji se stavlja ispred vere u islamu je smrtni greh koji se kažnjava večnim mukama u paklu. To se pominje i u Kuranu, o tome govore brojni hadisi“, objašnjava on.
Međutim, ideologija je jedno, a politička praksa je ipak nešto drugo. Samom činjenicom da bi bila najveća islamska država u Evropi, Velika Albanija bi, kada bi bila formirana, čak i u uslovima sekularnog šovinizma našla svoje mesto u islamskom svetu.
Sa jedne strane bilo bi mogućno napraviti kompromis u cilju stvaranja globalnog kalifata tako što bi Velika Albanija bila shvaćena kao privremeno rešenje dok islam ne ojača dovoljno i dok ne dođe do brisanja svih nacija.
„Velika Albanija bi bila protočni bojler za promociju i uspostavljanje islamskog uticaja u regionu. To Turska i Saudijska Arabija jako dobro rade, kroz izgradnju džamija, osnivanjem škola za učenje Kurana, posredstvom brojnih humanitarnih organizacija… U to se ulaže veliki novac, a sve sa ciljem stvaranja jedne baze za promociju islamskih uticaja na Balkanu“, objašnjava Vukelić.

Kurtijevo koketiranje sa islamskim fundamentalizmom

Sa druge strane, naš sagovornik navodi da je prema albanskim izvorima iz 2013, na Kosovu i Metohiji živelo oko 50 000 Albanaca koji su praktikovali vehabizam, najrigidniji oblik islama, što je podatak koji govori o tome da svi koji Albance smatraju narodom nezainteresovanim za veru, greše. I Aljbin Kurti je svestan te činjenice. Naš sagovornik podseća na njegovu odluku da podrži uvođenje marama u škole baš u ovo vreme prošle godine.
Kurti jako dobro poznaje svoj narod, zna sa kim ima posla, zna broj verujućih muslimana među Albancima i kakvi su im stavovi, kaže Vukelić.
„Mislim da Kurti pokušava da koketira između nacionalnih i islamskih struja koje su na KiM i Albaniji itekako izražene, tako da pokušava da se dodvori i jednima i drugima“, smatra on.
Ipak, prema Vukelićevim rečima, ideološka suprotnost između koncepta Velike Albanije i koncepta Zelene transverzale nosi sa sobom i opasnost upravo po velikoalbanski nacionalizam. Stvaranje velikoalbanske države koja je u saglasju sa šerijatom, što Zelena transverzala podrazumeva, izazvalo bi velike sukobe među Albancima.
Pomenutih 50 000 vehabija ne bi pod bilo kakvim uslovima pristali na stvaranje Velike Albanije.
„Oni bi prihvatili stvaranje Velike Albanije, ali samo pod uslovom da bude uređena prema šerijatu. U takvoj Velikoj Albaniji, nemuslimani, poput Edija Rame koji je katolik, bili bi pripadnici niže klase“, naglašava Vukelić.
SRBIJA
Kurti promovisao Veliku Albaniju, a sebe za vođu svih Albanaca na planeti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala