- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Taktičke vežbe protivavionskog raketnog puka na Krimu  - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinska vojska izgubila 48.000 vojnika tokom kontraofanzive; Oboren ukrajinski dron

Pratite nas
U toku je 536. dan specijalne vojne operacije. Oborene su tri ukrajinske bespilotne letelice koje su napale Belgorodsku i Kursku oblast. Žrtava i štete nije bilo. Prema nezvaničnim podacima, tokom kontraofanzive Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 48 hiljada ljudi.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:58 13.08.2023
Ruska protivvazdušna odbrana sprečila je pokušaj Kijeva da izvede napad dronom na objekte na teritoriji Ruske Federacije, bespilotna letelica je oborena iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„13. avgusta, oko 22.00 časa po moskovskom vremenu, osujećen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.
„Bespilotnu letelicu je otkrio i uništio ruski sistem PVO nad teritorijom Belgorodske oblasti“, dodaje Ministarstvo odbrane Rusije.
Nije bilo žrtava niti štete.
20:51 13.08.2023
Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke tokom kontraofanzive i hitno popunjavaju svoje redove na račun muškog stanovništva Hersona i Nikolajeva, izjaviio je ruski načelnik Snigirevskog okruga Hersonske oblasti Jurij Barbašov.
„Prema našim informacijama koje su stigle sa druge strane, u privatnim razgovorima se navodi broj poginulih u kontraofanzivi od 48 hiljada ljudi. Ovo su ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na celom frontu. Verovatnoća preživljavanja na frontu makar tri dana je procenjena kao minimalna“, rekao je zvaničnik.
20:44 13.08.2023
Paljba iz taktičkih sistema TOS-1A Solcepjok u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Zapad počinje pripreme za novu ukrajinsku kontraofanzivu
18:19 13.08.2023
U Belgorodu je odjeknula eksplozija, oštećena je fasada kuće u ulici Jesenjina, navode belgorodske Novosti.
Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je saopštio da je u pitanju napad ukrajinskog drona.
17:48 13.08.2023
Zapadne zemlje žele da vide ženu na čelu ukrajinskog ministarstva odbrane umesto sadašnjeg ministra Alekseja Reznikova, piše ukrajinski portal „Strana“ na svom Telegram kanalu.
„Prema glasinama koje kruže u političkim krugovima, zapadni partneri navodno žele da vide ženu na čelu Ministarstva odbrane“, navodi se u tekstu.
Među mogućim kandidatima su volonterka-dobrovoljac u vojsci Marija Berlinska, potpredsednica vlade Irina Vereščuk i direktorka Akcionog centra za borbu protiv korupcije Darija Kalenjuk.
16:17 13.08.2023
Neuspeh takozvane kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine povezuje se sa prazninama u vojnim priručnicima zemalja NATO-a i nerazumevanjem zapadnih savetnika stvarne situacije na terenu, navodi se u autorskom članku ukrajinske agencije UNIAN.

„Zapadni vojni zvaničnici pokušavaju da odgovornost za neuspeh doktrina NATO na početku kontraofanzive prebace na Ukrajince. To je zaista bio neuspeh, nakon čega je naš štab počeo da radi na svoj način, ignorišući zapadne savetnike-teoretičare. Oni sad pokušavaju da se opravdaju: kažu da nisu u pitanju doktrine NATO i da se savetnici nisu pokazali beskorisni protiv Ruske Federacije, već Oružane snage Ukrajine ne umeju da se bore, smatra autor članka.

Problem je, ističe se u članku, što se čitava moderna doktrina NATO-a svodi na superiornost Zapada u vazduhu. Međutim, NATO skoro da nema protivvazdušnu odbranu i ima malo opreme za čišćenje mina.
„Sve se ne govori o „neuspesima Oružanih snaga Ukrajine“, a niko o tome da su budžeti na Zapadu decenijama trošeni bez konkretne namene“, piše autor.
„To je jedan od razloga zašto Amerikanci ne žele da daju avione, jer ako se pokaže da zaista mogu biti oboreni, onda će to biti udar na zapadne vojne doktrine u proteklih osamdeset godina.
14:41 13.08.2023
Evakuacija stanovnika - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijev započeo evakuaciju Kupjanskog okruga
14:18 13.08.2023
Oboren još jedan dron iznad Belgorodske oblasti
Ruske PVO snage oborile su još jedan dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
On je uočen i presretnut oko 13.30 po lokalnom vremenu. Prethodno je saopšteno da je u ranim jutarnjim časovima Kijev takođe pokušao da dronom napadne objekte u Belgorodu ali da su ruske PVO snage osujetile taj napad.
14:15 13.08.2023
Granatiran Donjeck kasetnom municijom
Ukrajinska vojska ispalila je pet kasetnih granata kalibra 155 na Donjeck, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.
Takođe, na Kujbiševsku četvrt Donjecka bačeno je još tri granate kalibra 155 milimetara. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama.
14:13 13.08.2023
12:45 13.08.2023
Brifing ruskog Ministarstva odbrane:
Na krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su napad jurišne krupe 68 „egerske“ brigade ukrajinske vojske jugoistočno od Novjegorovke u Luganskoj Narodnoj Republici. Tom prilikom likvidirale su 45 ukrajinskih vojnika i uništile tri oklopna vozila i artiljerije, kao i jednu haubicu D-30;
Na donjeckom pravcu ruska vojna grupa „Jug“ je odbila šest napada ukrajinskih snaga, a tom prilikom poginulo je ili ranjeno preko 300 ukrajinskih vojnika. Napad je izvršila ukrajinska jurišna grupa 110. mehanizovane, 5. jurišne, 81. automobilske i 79. desantno-jurišne brigade. Napad je izveden u blizini mesta Belogorovka, Veselo, Krasnogorovka, ako i zapadno o Kleščevke. Takođe, prilikom napada, ukrajinska vojska izgubila je i tri oklopna vozila i dva automobila;
Na kupjanskom pravcu ruska vojska odbila je šest neuspešnih napada i kontranapada ukrajinske vojske, a Kijev je u tim napadima izgubio preko 60 vojnika i sedam jedinica vojne tehnike. Napadi su izvedeni u blizini mesta Novoselevsko u Luganskoj Narodnoj Republici;
Na hersonskom pravcu ruske snage su likvidirale preko 20 ukrajinskih vojnika, uništile četiri automobila i jedan artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje;
Na zaporoškom pravcu odbijen je napad ukrajinske vojske u blizini Jablonjvo i Male Tokmačke. U tom napadu ukrajinska vojska je u izgubila preko 40 vojnika, pet tenkova i haubica, između ostalog, i strane proizvodnje. Uništena je haubica Fh-70 britanske proizvodnje, kao i dve „Msta-B“ i jedna D-20;
U Zaporoškoj oblasti ruska vojska je granatirala komandni centar 9. armijskog korupsa ukrajinske vojske. Tu se nalazio centar za upravljanje dronovima, a u napadu je poginula i ukrajinska živa sila;
Ruska avijacija je proteklog dana oborila jedan ukrajinski helikopter Mi-8 koji je leteo iznad teritorije Donjecke Narodne Republike. Takođe, oboreno je i 25 ukrajinskih bespilotnih letelica i osam raketa „hajmars“ američke proizvodnje.
12:33 13.08.2023
Ruski patrolni brod  - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ispaljen hitac upozorenja: Ruski brod zaustavio teretnjak koji je plovio ka ukrajinskoj luci
12:21 13.08.2023
Teške borbe na zapadu DNR – kijevske snage pordrle u Urožajno
Ukrajinske snage uspele su da prodru u selo Urožajno na zapadu Donjecke Narodne Republike i da utvrde svoje položaje, saopštio je šef građanskog pokreta „Zajdno sa Rusijom“, Vladimir Rogov.
Kako je rekao, tamo se trenutno vode teške borbe i situacija je veoma komplikovana.
Prema njegovim rečima, da bi se Kijev probio uopšte do tog sela morao je da izvrši nekoliko juriša pešadijom što je dovelo do ogromnih gubitaka u ljudstvu i to elitnih marinaca.
Rogov je kazao i da je cilj ukrajinske vojske da se probiju do Staromlinovke ali ruske snage i dalje pružaju otpor u južnom delu gde se trenutno vode najteže borbe.
09:44 13.08.2023
08:18 13.08.2023
U propalom napadu Ukrajinci ostavili ranjene na borbenom polju
Ukrajinska vojska pokušala je da izvede napad na mesta Pervomajsko u avdejevskom pravcu, međutim, on je osujećen, a u napadu bilo je dosta ranjenih koji su ostali na borbenom polju.
Prema rečima predstavnika ruske vojske, Ukrajinci su celu noć pokušavali da probiju rusku odbranu i to u pet različitih grupacija, tako da je tek jutros vojna hitna pomoć došla da pokupi ranjene vojnike, ali se nakon što je ispaljeno nekoliko hitaca iz artiljerije, automobil okrenuo nazad.
08:00 13.08.2023
Direktni hitac na ukrajinski minobacač
Ruske snage direktnim hicem iz artiljerije uništile su položaj ukrajinskog minobacača kalibra 82 milimetara na kupjanskom pravcu.
Prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, u tom pravcu ukrajinske snage su za protekla 24 sata izgubile 70 vojnika.
08:00 13.08.2023
Odbijeno pet napada Ukrajinaca na krasnolimanskom pravcu
Ruska vojska odbila je pet napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pracvu, saopštio je portparol ruske vojne grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.
Napad su sprovele ukrajinske jurišne grupacije 42. i 67. jurišne brigade oružanih snaga Ukrajine i tom prilikom izgubile su preko 80 vojnika.
U napadu uništen je i jedan ukrajinski oklopni transporter, oklopno vozilo i minobacač kalibra 120 milimetara.
08:00 13.08.2023
Ukrajinski vojnici u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2023
RUSIJA
Kijev u problemu: Amerikanci neće da za predsedničke izbore gledaju rat na ekranima /video/
07:58 13.08.2023
Kijev dronom napao Belgorodsku oblast
Ruske PVO snage oborile su ukrajinsku bespilotnu letelicu u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je Ministarstvo odbrane.
Napad je izveden nešto posle četiri sata ujutru, međutim, prilikom obaranja letelice nije došlo ni do kakve materijalne štete i niko u incidentu nije stradao.
Rusko Ministarstvo odbrane je ovaj napad nazvalo terorističkim činom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala