- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sputnjik istražuje: Da li je AbramsX američka Armata?

AbramsH - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Pratite nas
Vojni stručnjaci i korisnici društvenih medija podjednako nisu mogli a da ne pronađu mnoge velike sličnosti između AbramsX-a i T-14 Armate, ruskog glavnog borbenog tenka sledeće generacije ograničene serije izgrađenog na univerzalnoj borbenoj platformi Armata koja je prvi put predstavljena u 2015.
Izuzetne sličnosti uključuju dizajn kupole bez posade, tročlanu posadu, automatski punjač i planove za integraciju veštačke inteligencije.
„I AbramsX i Armata su potencijalni tenkovi“, rekao je za Sputnjik Dmitrij Kornev, osnivač portala MilitariRussia.ru.
„Armata je naš potencijalni borbeni tenk, a AbramsX je trenutno prototip naprednog američkog tenka. Jasno je da se naši tenkovi, bar na papiru, takmiče sa američkim“, objasnio je Kornev. „Već imamo Armatu. Barem se već testira. Već postoji čak i ograničena serijska proizvodnja; proizvodi se, prolazi testove od strane vojske. AbramsX je i dalje samo prototip. Ovo je jedini primerak, a još uvek nije ni eksperimentalni tenk.”
Kornev je ukazao na nekoliko istaknutih karakteristika koje razlikuju dva tenka, uključujući glavni top od 120 mm AbramsX, u poređenju sa glavnim topom od 125 mm Armata.
„Naše se ispostavilo da je malo veće; pored toga, za Armatu se razvija perspektivni top kalibra 152 mm. Kada se pojavi, jasno je da će vatrena moć Armate biti daleko veća“ od one njenog američkog kolege.
„Dalje, što se tiče dizajna rasporeda rezervoara. Ne znamo sve detalje, ali izgled AbramsX-a ne izgleda kao da će se mnogo promeniti u poređenju sa sadašnjim Abramsom kao kod Armate – koji se promenio na prilično revolucionaran način u poređenju sa prethodnim generacijama [ruskih] tenkova . Armata je zaista tenk druge generacije – ima modularni dizajn, odnosno odvojene module; poseban modul za posadu, odvojeni modul odeljka za motor i prenos, poseban borbeni modul. Sa AbramsX-om je, po svoj prilici, sve jednostavnije. Odnosno, uzet je standardni Abrams i malo poboljšan, da tako kažem. A standardni Abrams nema ovu vrstu modularnog dizajna“, rekao je Kornev.
Vojni posmatrač vidi očigledan „paritet“ u opštim karakteristikama bespilotnih kupola dva tenka, „mada, sudeći po izgledu, izgleda da prototip AbramsX ima obimniju kupolu, možda za skladištenje municije. Dimenzije kupole Armata su minimizirane u odnosu na opštu siluetu tenka“, istakao je on.
Jedina oblast u kojoj AbramsX može imati prednost u odnosu na rusku kopiju, ako ikada bude proizveden, je njegov hibridni motor. „To jest, imaće električni pogon, a pokretaće ga dizel motor – sa principom rada sličnim onom kod hibridnih automobila. Planiraju da prepolove potrošnju goriva – to je prilično značajna prednost“, naglasio je Kornev, objašnjavajući da hibridni motor znači manju masu, smanjen nivo buke i moguće povećane karakteristike ubrzanja, što bi se moglo pokazati kritičnim na bojnom polju.
Što se tiče zaštite, Kornev je uveren da je ruski tenk superiorniji.
„Armata je jedan od najbolje zaštićenih tenkova na svetu. Ima dinamičku zaštitu, razmaknuti oklop, pametne dimne granate i kompleks aktivne zaštite koji se može instalirati. AbramsX je jednostavniji. Odnosno, iako je moguće postaviti dinamičku zaštitu na tenk, najjednostavniji modeli mogu imati samo razmaknuti oklop, ponekad uranijumske umetke. Tačan sastav oklopa tenka je još uvek nepoznat, ali će najverovatnije imati manju zaštitu od Armate, a možda čak i od T-90M Proriv, ruskog glavnog borbenog tenka treće generacije".
Kada se sve sabere, Kornev očekuje da će Armata biti jeftinija od AbramsX-a, iako će oba biti skupa (jedna Armata, na primer, košta nekoliko puta više od cene novog T-90M za proizvodnju).
„Verovatno nije sasvim ispravno upoređivati cenu ruskih i američkih tenkova, jer su troškovi drugačiji, uslovi su drugačiji. Američka oprema je tradicionalno skuplja i košta jedan i po puta više od slične opreme koju proizvodi Rusija.
Ovo važi i za avione, projektile, podmornice, brodove. Njihov vojno-industrijski kompleks je skup, ali za to imaju novca“, rezimirao je posmatrač.

Lekcije iz Ukrajine

Proksi rat NATO-a i Rusije u Ukrajini pokazao je da principi tenkovskog ratovanja nisu izgubili smisao, 80+ godina nakon prvog masovnog raspoređivanja oklopa tokom Drugog svetskog rata.
Nakon što su najavili isporuku glavnih borbenih tenkova NATO-a Ukrajini, zapadni zvaničnici i mediji su samouvereno predvideli da će nemački Leopard 1 i 2 i britanski Čelindžrer II proći kroz ruske tenkove i odbranu poput vrućeg noža koji prolazi kroz puter. Međutim, zaustavljena ukrajinska kontraofanziva i razbijanje ukrajinskih oklopnih kolona od strane ruskih minskih polja, vazdušnih snaga i artiljerije pokazali su ono što je Sputnjik sve vreme govorio: da su efikasna kombinovana koordinacija naoružanja, obaveštajni podaci na bojnom polju, kompetencija komandanta i veština tenkovske posade često daleko značajnije od karakteristika na papiru bilo kog tenka.
Korisnici društvenih mreža koji komentarišu uvođenje AbramsX-a izgleda da su shvatili ovu jednostavnu činjenicu, ističući da bi „bez vazdušne podrške“ i širenja jeftinih asimetričnog ratnogoruđa kao što su dronovi, glavni borbeni tenk sledeće generacije mogao lako „samo postati još raznesenog smeća.”
Drugi su spomenuli da sa samo jednom preostalom fabrikom tenkova u Sjedinjenim Državama, koja proizvodi 10-15 tenkova mesečno koristeći renovirani otpad, malo je verovatno da će AbramsX „biti dostupan u skorije vreme“, ili možda ikada, ne zaboravljajući na američki ogromni državni dug od 32,7 biliona dolara koji je konačno sustiže i potapa američku ekonomiju. Nakon toga, neki su predvideli, čak i ako se bilo koji od tenkova izgradi, oni bi mogli da se koriste za urbane operacije pacifikacije unutar SAD, ali ne i za ratove u inostranstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala