- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ruski naučnici razvili sredstvo za poboljšanje privremenih implantata u organizmu

CC0 / Wikipedia / Rendgentski snimak implantata u slomljenoj kosti
Rendgentski snimak implantata u slomljenoj kosti - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Pratite nas
Ruski hemičari razvili su hibridni zaštitni premaz za privremene samorastvarajuće implantate koji će pomoći da kosti pravilno zarastu posle složenih preloma i spasu pacijente od ponovnih operacija, saopštili su za Sputnjik u Ruskom naučnom fondu.
Privremeni implantati koriste se u lečenju složenih preloma, kada je potrebno duže fiksirati kosti u pravilnom položaju. Ali da bi se takve konstrukcije izvadile posle oporavka, potrebna je ponovna hirurška intervencija. Da bi se to izbeglo, moguće je napraviti implantate od biorazgradivih materijala koji se mogu potpuno rastvoriti u telu. Tu spadaju legure na bazi magnezijuma, elementa koji je prisutan u ljudskom telu i po svojim mehaničkim karakteristikama odgovara svojstvima prirodne kosti.
Trenutno se magnezijum u hirurgiji koristi samo za izradu privremenih struktura za proširenje krvnih sudova (stentova), pošto je ovaj metal veoma podložan koroziji. Pod dejstvom bioloških tečnosti rastvara se za jedan do tri meseca, što nije dovoljno za potpuno zarastanje kostiju. Osim toga, istovremeno se proizvode supstance toksične za organizam, koje usporavaju proces zarastanja i izazivaju uništavanje implantata, čime se smanjuje njegova mehanička čvrstoća.
Zaposleni Instituta za hemiju Dalekoistočnog ogranka Ruske akademije nauka (Vladivostok) razvili su hibridni zaštitni premaz za privremene samorastvarajuće implantate na bazi magnezijuma. Modifikovani sloj magnezijum oksida, natrijum oleata – soli omega-9 organske kiseline i biorazgradivog polikaprolaktonskog polimera šest puta je usporio uništavanje metala od korozije i obezbedio kontrolisano rastvaranje materijala.

„Vremenom će uz pomoć aditivnih tehnologija, koje omogućavaju slojevito formiranje trodimenzionalnih struktura, biti moguće ‘štampati’ personalizovane privremene implantate za svakog pacijenta. Postepeno se rastvarajući u telu, u procesu oporavka oni će biti zamenjeni koštanim tkivom. Zaštitni premaz koji smo razvili omogućio je da se kontroliše brzina samorastvaranja magnezijumskih struktura, kao i da se isključi mogući toksični efekat implantata“, objasnio je rukovodilac istraživanja koje podržavaju grantovi Ruskog naučnog fonda i vodeći naučni saradnik na Institutu za hemiju Dalekoistočnog ogranka Ruske akademije nauka Andrej Gnedenkov.

Planirano je da se efikasnost predloženog pristupa u medicinskoj praksi ispita testiranjem implantata sa hibridnim premazom na laboratorijskim životinjama. Osim toga, istraživači nameravaju da testiraju slične premaze napravljene od drugih biokompatibilnih jedinjenja koja takođe mogu imati antibakterijska svojstva.
Morski jež vrste Clypeaster reticulatus - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
RUSIJA
Ruski naučnici od morskog ježa proizveli lek protiv raka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala