- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici od morskog ježa proizveli lek protiv raka

CC BY-SA 4.0 / Frédéric Ducarme/cropped photo / Morski jež vrste Clypeaster reticulatus
Morski jež vrste Clypeaster reticulatus - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Naučnici Dalekoistočnog federalnog univerziteta (DVFU) i Tihookeanskog državnog medicinskog univerziteta (TGMU) Ministarstva zdravlja Rusije su sintetizovali novi materijal iz skeleta morskog ježa, izjavili su Sputnjiku predstavnici DVFU.
Novi materijal koji pomaže u transportu antikancerogenih lekova do ćelija tumora može se koristiti i u lečenju metastaze karcinoma.
Sprovođenje terapije protiv raka na tradicionalan način štetno deluje na normalne ćelije organizma zbog čega se radi na tome da se doze smanjuju ili da se terapija menja manje intenzivnom.
Naučnici su utvrdili da je sada moguće korišćenje sistema za prenos lekova, odnosno, čestica-nosača koje imaju interakciju sa lekom, zadržavaju ih i isporučuju organu tokom dugog perioda. U ovom slučaju, hemioterapija postaje manje toksična za telo.

„Naučnici oba ruska univerziteta predlažu da se iskoristi, kao isporučilac preparata, novi materijal – kompozit, koji je dobijen od morskog ježa ‘Mesocentrotus nudus’. Višeslojna ćelijska struktura modifikovanog skeleta ježa, posle sintetičke obrade, omogućava ne samo dobru apsorpciju leka, već i postepeno izlučivanje u malim količinama“, rekao je sagovornik Sputnjika.

Prema njegovim rečima, kompozit, koji je dobijen od morskog ježa, naučnici su modifikovali silikatom natrijuma što je omogućilo da bude otporniji na brzo rastvaranje. Ovo obezbeđuje kontrolisano izlučivanje leka u telu kada dođe u kontakt sa bolesnim ćelijama.
„Doneta je odluka da se sprovede biološko testiranje kompozita. Nanočestice u kojima se nalaze lekovi mogu da oslobađaju doze leka tokom dužeg perioda što znači da mogu da spreče recidiv tumora nakon uklanjanja“, izjavila je ekspert laboratorije nuklearnih tehnologija Instituta za naučne tehnologije i napredne materijale DVFU Olesja Kapustina.
ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2023
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Mozak gradova budućnosti: Ruski naučnici prave mrežu koja će promeniti način života iz korena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala