- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ludi Srbin, Novicki, Gasol – prijem u Kuću slavnih za pamćenje

© AP Photo / Jessica HillGreg Popovič
Greg Popovič - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Pratite nas
Nekadašnji NBA igrači Toni Parker, Pau Gasol, Dirk Novicki i Dvejn Vejd kao i trener Greg Popovič primljeni su u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu..
Teško je setiti se koje godine je toliki broj legendarnih članova primljen u košarkašku Kuću slavnih kao ove u noći između nedelje i ponedeljka kada su njeni članovi postali Parker, Gasol, Novicki, Vejd, ali i trener srpskog porekla Greg Popovič.
Uz njih počasno zvanje dobila je i košarkašica Beki Hemon koja je bila i reprezentativka Rusije, kao i ženska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država sa Olimpijskih igara 1976. godine. Uz njih su članovi Kuće slavnih postali i treneri Dejvis Hikson, Džim Valvano, Džin Bes, Džin Kedi i Geri Bler.
Zasluženo je mesto u Kući slavnih dobio Greg Popovič koji je ostavio i ostvlja izuzetno veliki trag u NBA ligi. Popovič često zvani „lud Srbin“ trener je San Antonio Sparsa od 1996. godine i do danas je sa tim klubom pet puta bio šampion najjače košarkaške lige na svetu.
Zbog velikih uspeha trener srpskog porekla jedan je od najuspešnijih i najcenjenih u svom poslu u istorji NBA.
Kada je reč o igračima koji su postali članovi Kuće slavnih, svi su odavno zaslužili da se tu nađu.
Dirk Novicki, legendarni nemački košarkaš, karijeru je počeo u klubu Vircburg, a onda je 1998. godine stigao u Dalas gde je ostao sve do 2019. godine. Šampion NBA lige sa Maveriksima je postao 2011. godine, a upravo je on bio predvodnik ekipe.
Pau Gasol, karijeru je završio tamo gde je sve i počelo, u rodnoj Barseloni, ali će njegova karijera pre svega ostati upamćena po NBA ligi gde je nosio dresove Memfisa, Los Anđeles Lejkersa, Čikaga, San Antonija i Milvokija. Sa Lejkersima je dva puta bio šampion NBA lige.
Proslavljeni Španac održao je i dirljiv govor posvećen Kobiju Brajantu.
„Ne bih bio ovde bez tebe brate. Najviše bih voleo da ste ti i Điđi sada sa nama, nedostaješ mi, volim te“, rekao je Gasol.
Toni Parker najveći deo karijere, odnosno čitavih 17 godina proveo je u San Antoniju, a za to vreme sa Sparsima je stigao do četiri NBA prstena.
Zasluženo mesto dobio je i Dvejn Vejd koji je tokom svoje karijere tri puta podigao trofej NBA lige sa Majamijem čiji je igrač bio od 2003. pa do 2016. godine, da bi se 2018. godine ponovo vratio u klub gde je i završio karijeru.
Pogledajte novo izdanje emisije Miljanov korner.
Luka Dončić - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2023
Mundobasket 2023
Amerikanci ponizili Sloveniju – a Luka je morao da gleda sa klupe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala