- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sve više zainteresovanih da uđu u Spajićevu vladu

© Sputnik / Boban Novović Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić
 Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2023
Pratite nas
Mandatar Milojko Spajić ima velike šanse da formira 44. crnogorsku vladu, iako je u jednom trenutku sve ukazivalo na to da su pregovori upali u ćorsokak, smatra analitičar Stefan Đukić.
Sada se, kako kaže, situacija preokrenula, da li zahvaljujući Spajiću, ili nekim uticajima sa strane, a izgleda da ima više zainteresovanih partija da participiraju u novoj crnogorskoj izvršnoj vlasti.
„Djeluje da je Spajić u pregovorima o formiranju vlade preokrenuo situaciju, da li sam ili uz pomoć sa strane, ne znamo, ali sada izgleda da ovi pregovori idu u korist Evropi sad, iako se u početku činilo da će morati da daju dobar kolač drugima. Sada se ispostavilo da ima više zainteresovanih strana da uđu u vladu, pa samim tim mogu bolje da trguju”, navodi Đukić za Sputnjik.

Podrška i iz partija koje neće imati ministre?

Što se tiče toga ko će ući u vladu, naš sagovornik ocjenjuje da je rano o tome govoriti, već će se na kraju vidjeti da li Spajiću i PES-u više odgovara da u vladu uđe ZBCG ili Bošnjačka stranka, i možda nije isključeno da bude više činilaca u toj vladi:
“Možda vladu podrži više poslanika i iz partija koje neće imati ministre, ali će biti na drugim pozicijama, jer samim tim se rješavaju neki institucionalni problemi u crnogorskom društvu poput popunjavanja Sudskog savjeta, Ustavnog suda, da se konačno riješi v. d. stanje u crnogorskom Tužilaštvu“.

Spoljna politika se neće mijenjati

Ako ZBCG uđe u vladu, kaže Đukić, to će biti dogovor Spajića sa inostranim partnerima.
“Spajić i PES to neće raditi na svoju ruku i i naredna vlada će se držati proklamovane zvanične spoljne politike, to se neće mijenjati, kao što se nije mijenjalo ni u prethodne dvije vlade” poručuje Đukić.
Naš sagovornik kaže da se u jednom trenutku učinilo da je Spajić, zbog nekih svojih grešaka u početku pregovora o formiranju vlade, ušao u ćorsokak, ali sada kao da se sve okrenulo u njegovu korist i sada sve govori da će on formirati 44. crnogorsku vladu.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije o mandataru sa predstavnicima Pokreta Evropa sad - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
REGION
Spajić mandatar zasluženo, hoće li u vladu ući i predstavnici Srba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala