- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Spajić mandatar zasluženo, hoće li u vladu ući i predstavnici Srba

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuPredsednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije o mandataru sa predstavnicima Pokreta Evropa sad
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije o mandataru sa predstavnicima Pokreta Evropa sad - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Vijest da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dao mandat za sastav 44. crnogorske vlade Milojku Spajiću, lideru Evrope sad, trenutno najjače stranke u Crnoj Gori, prema mišljenju profesora Sava Markovića, rektora Univerziteta Mediteran, jedini je normalan i očekivan potez. On vjeruje da će u vladu ući i blok Za budućnost Crne Gore
Ustavom Crne Gore je i predviđeno da predsjednik Crne Gore da mandat za sastav vlade šefu partije koja je ostvarila najbolji rezultat na izborima, to je na prošlim parlamentarnim izborima bila Evropa sad, podsjeća Marković I dodaje da je Spajić već pokrenuo pregovore oko formiranja vlade i da vjeruje da će u tome uspjeti.
“Ako ne bi uspeo, onda bi Milatović trebalo da da nekom drugom mandat, a mislim da je takav scenario u ovom slučaju nemoguć. Mislim da je Spajić kroz prethodne razgovore sa predstavnicima partija naučio neke lekcije i da je sada u mogućnosti da formira vladu koja ima podršku 49 poslanika, a možda i tropetinsku podršku u parlamentu, koja mu je neophodna za izglasavanje nekih krucijalnih zakona u Skupštini. To su zakoni iz oblasti pravosuđa, izbor državnog tužioca, jer smo u toj oblasti u v. d. stanju, zatim izbor nedostajućh članova Sudskog savjeta i seta zakona bez kojih ne možemo zatvoriti to važno poglavlje prava koje se nazova vladavina prava, a bez kojeg nema puta u EU", poručuje Marković.

Zašto je važno da i ZBCG uđe u vladu

Izražavajući uvjerenje da će koalicija Za budućnost Crne Gore učestvovati u vladi, Marković ističe da bi to bilo važno iz više razloga.
“Prvo, da se poštuje izborna volja građana, da ne bude da ne važe isto glasovi građana koji glasaju za neke partije, a da ne važe glasovi građana koji glasaju, naprimjer DF, jer je tada riječ o segregaciji”, ističe profesor.
Prema njegovim rječima, jedan od razloga je I da se smanji ucjenivački potencijal nekih manjinskih stranaka.

“Tu prije svega mislim na Bošnjačku stranku, čiji su apetiti megalomanski, a ulazak u vladu ZBCG bi smanjio takve njihove apetite. Mislim da je Spajić nešto naučio iz prethodnih pregovora sa strankama, on je mudro tražio širu podršku za vladu kako bi otupio ucjenjivačke kapacitet. Ja vjerujem da će Spajić sastaviti vladu koja ima podršku najmanje 49 poslanika, ako ne i tropetinsku podršku. U suprotnom, išlo i se na nove izbore”, kaže Marković za Sputnjik.

Smanjiti prostor za ucjene

Analitičar Predrag Drecun slaže se da je odluka Milatovića da da mandat Milojku Spajić da pokuša da sastavi 44. crnogorsku vladu očekivan potez.
“Jednodušna je podrška Spajiću, rekao bih, od svih stranaka koje pretenduju da budu dio vlade. Ostaje teži dio posla, da se podijele resori, ali sam siguran da su svi akteri koji žele u vladu svjesni da je ovo prilika koja se ne smije propustiti, a naročito sam siguran da će koalicija ZBCG odigrati mudro i staloženo, jer im se ukazuje prilika da uđu u vladu vrlo snažno i da pokažu da mogu biti partner, kako političkom istoku, tako i političkom zapadu”, poručuje Drecun.
On vjeruje da će Spajić brzo sastaviti vladu koja će imati podršku 49 poslanika, a kaže, da bi bilo poželjno da vlada ima podršku i do 56 narodnih poslanika, jer onda ne bi bilo ni milimetar prostora za nečije ucjenjivačke poteze.
Prema nezvaničnim informacijama, tokom razgovora sa predstavnicima ZBCG, Milojko Spajić im je ponudio četiri resora u vladi: prosvjetu, sport, kapitalne investicije, kulturu i jedno mjesto potpredsjednika u 44 vladi.
Milatović je dajući Mandat Spajiću kazao da od njega očekuje odgovornost i ekspeditivnost u ovom procesu. "Kao predsjednik Crne Gore smatram da nam je potrebna politička i reformska vlada", kazao je Milatović i dodao da očekuje da ovaj proces bude inkluzivan.
 Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
REGION
Spajić mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala