- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU spremna da uvede sankcije Nigeru

© AFP 2023 / -Nigerski vojnici na protestu u Nijameju
Nigerski vojnici na protestu u Nijameju - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2023
Pratite nas
Evropska unija spremna je da uvede sankcije Nigeru kao podršku naporima Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (EKOVAS) za obnavljanje demokratije, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EU.
U saopštenju se dodaje da EU u potpunosti podržava napore EKCOVAS-a i spremna je da ih podrži.
Takođe se istiće da Evropska unija osuđuje nezakonito pritvaranje predsednika Muhameda Bazuma i njegove porodice, izražava zabrinutost zbog pogoršanja uslova njegovog pritvora i poziva na njegovo oslobađanje.
„EU ponovo potvrđuje poziv na povratak ustavnom poretku, pozdravlja odluke šefova država EKOVAS-a i potvrđuje nameru da se traže diplomatski putevi za izlazak iz krize“, piše u saopštenju.
U četvrtak je u Abudži održan vanredni samit EKOVAS-a o situaciji u Nigeru. Organizacija je naložila komitetu načelnika štabova odbrane da odmah aktiviraju rezervne snage za uspostavljanje ustavnog poretka u Nigeru. Kasnije je predsednik Obale Slonovače Alasan Uatara izjavio da EKOVAS podržava što skoriji početak vojne intervencije u Nigeru.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
Infografika kaver vojna intervencija Niger - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Afrika pred velikim ratom: Ko napada, a ko brani Niger
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala