- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka koalicija nastavlja da stvara opasne situacije na nebu Sirije

© AFP 2023 / JOHN MOOREPripadnici američke vojske u Siriji
Pripadnici američke vojske u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2023
Pratite nas
Avijacija koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama 14 puta je tokom prethodnog dana prekršila protokol za dekonflikt u Siriji zbog nekoordinisanih letova bespilotnih letelica, saopštio je na konferenciji za medije zamenik načelnika ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, kontraadmiral Vadim Kulit.
„Avijacija takozvane međunarodne antiterorističke koalicije na čelu sa SAD nastavlja da stvara opasne situacije na nebu Sirije, izvodeći letove uz kršenje protokola za dekonflikt od 9. decembra 2019. i povređujući vazdušni prostor Sirije“, rekao je ruski oficir.
On je precizirao da je u području zone El Tanf, gde prolaze međunarodni vazdušni putevi, tokom proteklog dana zabeleženo 18 narušavanja od strane četiri para lovaca F-35, dva para lovaca „tajfun“, dva para lovca „rafal“ i dva višenamenska drona MKu-1C koalicije.
Kulit je dodao i da su militanti pokušali da probiju prvu liniju odbrane sirijskih vladinih snaga u provinciji Latakija.
„U oblasti naselja El Hatur Tahtani u provinciji Latakija, grupa od desetak militanata grupe Džabhat en Nusra (zabranjene u Rusiji), uz podršku minobacača i artiljerijske vatre, pokušala je da probije prvu liniju odbrane sirijskih vladinih snaga. Napad je odbijen, položaji su zadržani. Dva sirijska vojnika su poginula tokom sukoba“, rekao je on.
MQ-9 Reaper - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2023
SVET
Avioni i dronovi američke koalicije 16 puta narušili vazdušni prostor Sirije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala