- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Avioni i dronovi američke koalicije 16 puta narušili vazdušni prostor Sirije

MQ-9 Reaper - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2023
Pratite nas
Letelice međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama narušili su vazdušni prostor Sirije 16 puta u toku prethodnog dana, saopštio je zamenik načelnika Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji kontraadmiral Vadim Kulit.
„U regionu El Tanf je tokom prethodna 24 časa zabeleženo 16 narušavanja od strane tri para lovaca F-16, četiri para lovaca F-35 i dve višenamenske bespilotne letelice MKu-1C koalicije“, rekao je Kulit.
Osim toga, u petak je kod sela Raka ponovo zabeleženo opasno približavanje bespilotne letelice MKu-9 koalicije avionu Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Letelica je prišla na manje od 500 metara u visinu. Istog dana, u rejonu naselja El Dana u provinciji Idlib došlo je do opasnog približavanja tri bespilotne letelice MKu-9 koalicije avionu Su-35 ruskog vazduhoplovstva. Letelice su se približile na visini manjoj od 100 metara.
Prema rečima kontraadmirala, koalicija je tokom prethodnog dana 14 puta prekršila protokol za dekonflikt od 9. decembra 2019. godine u vezi sa letovima bespilotnih letelica koji nisu koordinisani sa ruskom stranom.
On je napomenuo da su ruski piloti, pokazavši visok profesionalizam, blagovremeno preduzeli neophodne mere kako bi sprečili sudar sa bespilotnim letelicama koalicije.
Američki vojnici u Siriji  - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2023
SVET
SAD izazivaju opasne situacije na sirijskom nebu kako bi odvukle ruske snage iz Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala