- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Narodna banka Srbije: U julu izostao mesečni rast cena, prvi put od septembra 2020.

© Sputnik / Lola ĐorđevićRafovi sa prehrambenim proizvodima u prodavnici
Rafovi sa prehrambenim proizvodima u prodavnici - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Pratite nas
Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je u julu izostao mesečni rast cena, prvi put od septembra 2020, jer su potrošačke cene u proseku snižene za 0,1 odsto vođene nižim cenama povrća i u manjoj meri pojedinih osnovnih životnih namirnica kao što su ulje, hleb i meso.
Kako je navedeno, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija u julu je dodatno usporila što je u najvećoj meri rezultat usporavanja rasta cena prerađene hrane i energije, kao i cena u okviru bazne inflacije i bila je 12,5 odsto što je u skladu s ranijim procenama centralne banke.

Smanjene cene neprerađene hrane

Dodaje se da su cene hrane i bezalkoholnih pića na mesečnom nivou prvi put smanjene od početka godine i u proseku bile su niže za 1,4 odsto u odnosu na jun, a u okviru toga, u julu cene neprerađene hrane su smanjene za 4,4 odsto i vođene su nižim cenama svežeg povrća i svežeg mesa.
S druge strane, cene u grupi prerađene hrane u julu su blago porasle, za 0,2 odsto, što predstavlja značajno usporavanje u odnosu na prosečna ostvarenja iz prethodnih meseci.
NBS navodi i da nastavak usporavanja dinamike rasta cena prerađene hrane ukazuje na to da su smanjeni troškovni pritisci na tržištu osnovnih životnih namirnica, na šta ukazuje i kretanje cena proizvođača prehrambenih proizvoda, koje su od početka godine zaključno s julom smanjene za 0,5 odsto.
Pod uticajem nižih cena čvrstih goriva na mesečnom nivou, kako se dodaje u saopštenju cene energenata su smanjene za 0,1 odsto, dok su cene naftnih derivata, u proseku, ostale gotovo nepromenjene u odnosu na jun.

Manji rast cena energenata

Međugodišnje posmatrano, rast cena energenata u julu se spustio na 7,1 odsto, pri čemu su cene naftnih derivata nastavile da doprinose usporavanju ukupne međugodišnje inflacije, jer su smanjene za 12,9 odsto.
U saopštenju NBS-a se navodi i da su cene proizvoda i usluga u okviru bazne inflacije u julu porasle za 0,7 odsto u odnosu na jun, čemu je u najvećoj meri doprineo sezonski rast cena turističkih paket-aranžmana.
Međugodišnje posmatrano, bazna inflacija je usporila na 9,4 odsto.
Prema aktuelnoj projekciji, NBS procenjuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u ostatku godine, na šta će se odraziti i izlazak poskupljenja hrane i energenata iz druge polovine 2022. iz međugodišnjeg obračuna inflacije.
„Opadajućoj putanji inflacije u narednom periodu i njenom povratku u granice cilja u horizontu monetarne politike doprineće i efekti zaoštravanja monetarnih uslova, slabljenje globalnih troškovnih pritisaka, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani pad inflacionih očekivanja“, ističe se u saopštenju, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala