- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Glavobolje Svetislava Pešića – nedostaje više od polovine tima sa Evrobasketa

© Sputnik / Lola ĐorđevićSelektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Pratite nas
Kako koji dan prolazi, tako je jasnije da će Srbija na Svetskom prvenstvu izgledati potpuno drugačije nego što je izgledala prošle godine na Evropskom prvenstvu. Tačnije, najmanje sedmorica od 12 učesnika Evrobasketa neće igrati na predstojećem Mundobasketu.
Od igrača koji su igrali na Evrobasketu prošle godine, sada selektor Svetislav Pešić neće moći da računa na: Nikolu Jokića, Nikolu Kalinića, Vasilija Micića, Vladimira Lučića, Nemanju Nedovića, Marka Jagodića-Kuridžu i Ognjena Jaramaza.
Dakle, neće računati na sedmoricu od 12 igrača koje je vodio u Češku i Nemačku prošle godine. Na više od polovine tadašnjeg tima.
Nikola Jokić je naravno bio glavna tema tokom leta, čekalo se dugo da se vidi hoće li najbolji igrač sveta nastupiti u nacionalnom dresu, ali se to nije dogodilo. Jokić se javio Pešiću i rekao da je ovo leto odlučio da odmori, zato što ne bi bio mentalno sto posto prisutan da se odazvao.
Vasilije Micić se ovog leta po prvi put otisnuo preko bare, igraće za Oklahomu u NBA ligi, tako da je i on tražio prostor da se spremi na pravi način za ono što ga čeka.
Nikola Kalinić je ranije najavio da ovo leto želi da posveti odmoru i rehabilitaciji.
Vladimir Lučić je prvi otpao iz kombinacija zato što je povređen i nije spreman da pomogne saigračima. U međuvremenu se isto prenelo i na Ognjena Jaramaza, dok je Nemanja Nedović poslednji odustao. Razlozi su to što je daleko od željene forme i što se ne uklapa u ulogu koju mu je namenio selektor.
Marko Jagodić Kuridža se nije našao na širem spisku.
Dakle, zaista su velike promene u odnosu na Evrobasket, a male su šanse da će biti spremni i Uroš Trifunović i Alen Smailagić. Treba dodati i da je Aleksej Pokuševski otpao zbog povrede.
Pešić je na Akropolis kup u Grčku vodio sledećih 14 igrača: Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Nikola Milutinov, Aleksa Radanov, Aleksa Avramović, Stefan Jović, Nikola Jović, Dušan Ristić, Filip Petrušev, Nemanja Nedović, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Dejan Davidovac i Boriša Simanić.
Među njima se traži 12 imena putnika za Manilu, a videćemo i kakva će biti situacija sa Stefanom Jovićem koji nije igrao u prve dve pripremne utakmice zbog povrede.
To što je tim drugačiji ne mora da znači da će biti slabiji, ali ipak odsustvo Nikole Jokića, Vasilija Micića i Nikole Kalinića pre svih, jednostavno nije lako nadomestiti.
Na kraju dodajmo i da je sa, na papiru veoma jakim timom, Srbija bila tek deveta na Evropskom prvenstvu.
Nadajmo se da će ovaj, praktično novi sastav sa sve kapitenom Bogdanom Bogdanovićem, napraviti bolji rezultat na svetskoj smotri.
Podsetimo, Svetsko prvenstvo je na programu od 25. avgusta do 11. septembra.
SPISAK SRBIJE ZA EVROBASKET 2022
Dejan Davidovac
Vanja Marinković
Nikola Kalinić
Vladimir Lučić
Dušan Ristić
Nikola Jokić
Nemanja Nedović
Marko Jagodić-Kuridža
Vasilije Micić
Marko Gudurić
Ognjen Jaramaz
Nikola Milutinov
Košarkaš Crvene zvezde Nemanja Nedović - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2023
Mundobasket 2023
Nedović otkrio zašto neće igrati za Srbiju: Nisam se snašao u ulozi koja mi je dodeljena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala