- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Samo na vašu odgovornost: Ukrajina dozvolila ulazak brodova u svoje luke na Crnom moru

© Foto : Ministry of defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaBrodovi Crnomorske flote i Kaspijske flotile tokom vojne vežbe Kavkaz 2016.
Brodovi Crnomorske flote i Kaspijske flotile tokom vojne vežbe Kavkaz 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2023
Pratite nas
Ukrajina je objavila da je privremeno otvorila koridore u Crnom moru za teretne brodove koji idu ka lukama Černomorsk, Odesa i Južni. Kijev upozorava da postoji opasnost od eksplozije mina, pa se prolaz dozvoljava samo brodovima čiji vlasnici i kapetani zvanično potvrđuju da su spremni da plove u takvim uslovima.
„Objavljene su nove privremene rute kretanja civilnih brodova u i iz crnomorskih luka u Ukrajini. Ove rutine će se prvenstveno koristiti za izlazak civilnih brodova koji se nalaze u ukrajinskim lukama Černomorsk, Odesa i Južni od kraja februara 2022. godine“, navodi se u saopštenju na društvenim mrežama Vojno-morskih snaga Ukrajine.
U dokumentu se ne navode maršrute kretanja. Međutim, postoje informacije da ih je Ukrajina ranije predlagala u obraćanju Međunarodnoj pomorskoj organizaciji, a njen Savet je „priznao pravo Ukrajine na slobodnu trgovinsku plovidbu koja je garantovana međunarodnim pomorskim pravom“.
U Kijevu su izjavljivali da razmatraju i maršrute koje prolaze kroz teritorijalne vode morskih ekonomskih zona u Rumuniji i Bugarskoj.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije upozoravalo da će se od 20. jula svi brodovi, koji plove Crnim morem prema ukrajinskim lukama, smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta. U Ministarstvu su podvukli da će se takvi inostrani brodovi smatrati učesnicima sukoba na strani Kijeva. Osim toga, nekoliko područja u severozapadnom i jugoistočnom delu međunarodnih voda Crnog mora smatraju se privremeno opasnim za plovidbu. Odluka je doneta zbog prekida prehrambenog sporazuma i humanitarnog morskog koridora.
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Bugarska: Slanje oružja Ukrajini pojačava militarizaciju Crnog mora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala