- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bugarska: Slanje oružja Ukrajini pojačava militarizaciju Crnog mora

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava, Sofija
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Crno more je verovatan pravac u kom će se aktuelni oružani sukob Rusije i Ukrajine proširiti van okvira same Ukrajine, izjavio je bivši zamenik ministra inostranih poslova Bugarske Ljubomir Kjučukov.
On je ocenio da ne samo Rusija, već i sama Bugarska učestvuje u militarizaciji Crnog mora.
„Odgovaramo na rat većom količinom oružja. Više oružja u Crnom moru ne znači i veću bezbednost“, istakao je Kjučukov za TV „Bulgaria on Air“.
On je podsetio da se u SAD razmatra predlog zakona o bezbednosti u Crnom moru, koji predviđa sprovođenje politike „aktivnog obuzdavanja ruske pretnje od dalje eskalacije u crnomorskom regionu“.
Bivši zvaničnik smatra da je zanimljivo što Kongres SAD sada razmatra Zakon o bezbednosti u Crnom moru i tu se javljaju najmanje dva pitanja: prvo – SAD to vide kao element nacionalne bezbednosti, a drugo da Bugarska uopšte ne posmatra to kao deo svoje nacionalne bezbednosti.

„Naravno, treba da budemo zabrinuti zbog celokupne militarizacije, širenja rata van okvira Ukrajine. Veliki problem je to kako mi delujemo: naša politika je usmerena na sprečavanje širenja rata ili se spremamo za uključivanje u ovaj rat? Po mom mišljenju, ovo prvo nije definitivno. Ono što mi sada radimo, a što, nažalost i jeste logika celog ovog rata, je isporučivanje velike količine oružja. Više oružja ne vodi miru“, izjavio je bivši zamenik ministra.

Kjučukov je zaključio da ono što sada izgleda kao realna varijanta je prestanak ratnih dejstava, odnosno, dostizanje primirja, a ne mira.
„Teritorijalni problemi još dugo će ostati rana“, poručio je on.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski preti Rusiji: Ako nastavite da blokirate Crno more, ostaćete bez brodova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala