Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Za ustaše ubijanje Roma nije bilo ništa – još jedno poglavlje u mračnoj istoriji Jasenovca

© Sputnik / Lola ĐorđevićRomi iz male Mlake kraj Zagreba- detalj iz knjige "Samudaripen Roma u Jasenovcu"
Romi iz male Mlake kraj Zagreba- detalj  iz knjige  Samudaripen Roma u Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Knjiga dr Dragoljuba Ackovića „Samudaripen Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“ posvećena genocidu nad Romima u NDH predstavljena je danas u Beogradu.
Na 1.000 stranica, Acković detaljno sa istorijskom faktografijom i arhivskim dokumentima prikazuje zločine počinjene u Jasenovcu nad Srbima, Jevrejima i Romima sa fokusom na stradanje Roma i Sinta.

Kamen temeljac u istoriografiji Jasenovca

Izraelski akademik i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf izjavio je da je Ackovićeva knjiga remek delo i jedna od najznačajnijih u istraživanju zločina u zloglasnom koncentracionom logoru Jasenovac. Ackovićeva knjiga stavila je tačku na diskriminaciju veoma važne grupe ljudi, žrtvi zločinačkog ustaškog režima, dodao je Grajf.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKnjiga "Samudaripen Roma u Jasenovcu"
Knjiga Samudaripen Roma u Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Knjiga "Samudaripen Roma u Jasenovcu"
Knjiga „Samudaripen Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, prema Grajfu, predstavlja kamen temeljac u istoriografiji Jasenovca i istraživanju zločina počinjenih u NDH.

Srbi slabo pamte genocid, opraštaju tuđe ali ne i svoje grehe

Direktor instituta „Dijana Budisavljević“ Gojko Rončević osvrnuo se na zajedničku borbu Srba, Jevreja i Roma za donošenje Rezolucije o ustaškom genocidu, ocenivši da je sramota što se 80 godina čekalo da se donese takva Rezolucija.
Krajnje je vreme da srpski, jevrejski i romski narod dožive satisfakciju kroz Rezoluciju, istakao je Rončević kome su ustaše za vreme rata pobile celu porodicu a on je sa sedam godina bio interniran u dečji logor Jastrebarsko.
© Sputnik / Lola ĐorđevićProfesor dr. Gideon Grajf, dr Dragoljub Acković i preživeli logoraš Gojko Rončević ispred freske Jasenovačkim mučenicima u kripti hrama Svetog Save
Profesor dr. Gideon Grajf, dr  Dragoljub Acković  i preživeli logoraš Gojko Rončević ispred freske Jasenovačkim mučenicima u kripti hrama Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Profesor dr. Gideon Grajf, dr Dragoljub Acković i preživeli logoraš Gojko Rončević ispred freske Jasenovačkim mučenicima u kripti hrama Svetog Save
Srbi su donosili deklaracije o svojim zločinima u Srebrenici i na drugim mestima, a slabo pamte genocid u NDH ,rekao je Rončević i dodao da Srbi opraštaju sve tuđe grehe, a jedino svoje ne praštaju.
„Jedina država u svetu, tzv. država NDH, imala je logore za decu gde je ubijeno oko 74.000 dece. Od toga, imenom i prezimenom u Jasenovcu, odnosno jasenovačkom sistemu logora, 19.432 deteta su umorena, tako da mi nismo našli načina ni hrabrosti da osvetlimo ove neviđene zločine. Mislim da je ustaška NDH jedinstven primer u svetu po zločinima činjenim ne samo u Jasenovcu, nego na celoj teritoriji.“
Romski i jevrejski narod u NDH su gotovo potpuno istrebljeni, a Srbi nisu samo zato što su bili brojniji, istakao je Rončević i dodao da je u NDH je živelo oko dva miliona Srba od ukupno 6,2 miliona stanovnika.

Mali broj Roma spasao se „sveubijanja“

Dragoljub Acković koji je je 40 godina radio na knjizi rekao je da je u NDH stradalo više od 90 odsto Roma koji su živeli u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Po popisu iz 1948. godine registrovano je 405 Roma u Hrvatskoj i 408 u BiH, dok ih je, prema njegovim procenama, pre rata, oko 100.000 živelo na teritoriji NDH.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKonferencija za medije povodom knjige "Samudaripen Roma u Jasenovcu"
Konferencija za medije povodom knjige Samudaripen Roma u Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Konferencija za medije povodom knjige "Samudaripen Roma u Jasenovcu"
„U ovoj knjizi, osim ovih činjenica naveo sam i nekoliko desetina podataka o raznim dešavanjima koja su Romi morali da prežive i koja uglavnom nisu preživeli. A nisu preživeli mnogo toga kao što je genocid, ne samo u Hrvatskoj, nego i u mnogim zemljama. Samo jedan mali broj Roma se spasao Samudaripena. A reč Samudaripen – znači sveubijanje.“
Srbi, Jevreji i Romi su vrlo teško preživeli vremena kad je na ovim prostorima vladalo sveopšte ubijanje, istakao je Acković.

Za ustaše ubijanje Roma nije bilo ništa

Najveći broj Roma ubijenih u NDH ubijen je van logora i zatvora, a ubijani su zato što je NDH imala rasistički karakter a ustaške vođe govorile su da ubijanje Roma nije ništa, dodao je Acković.
Prema njegovim rečima, selo Uštica u blizini Jasenovca bilo je mesto gde su tokom Drugog svetskog rata bili stacionirani uhapšeni Romi.
© Sputnik / Lola ĐorđevićJedna od izjava svedoka iz mesta Bizovac koje govori o stradanju Roma na teritoriji NDH
Jedna od izjava svedoka iz mesta Bizovac koje govori o stradanju Roma na teritoriji NDH - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Jedna od izjava svedoka iz mesta Bizovac koje govori o stradanju Roma na teritoriji NDH
„U Uštici je bio ubijen najveći broj pripadnika ovog naroda, mislim više od 20.000. Imamo podatke za 16.173 imena i prezimena Roma koji su na tom mestu bili i ja sam ih ovde objavio. Drugo mesto na kome su Romi ubijani u okviru sistema jasenovačkih logora je Gradina. Gradina je jedno tmurno bosansko selo, bilo nekad, a sada je to veliko stratište na kome je ogroman broj Roma ubijen.“
Iako na tabli u Gradini piše da je stradalo 40.000 ljudi, Acković procenjuje da ih je stradalo 60.000. Po njegovoj proceni, dvadesetak hiljada Roma stradalo je u ostalim delovima Jasenovca i još toliko u čitavoj NDH.

Jasenovac jedini logor koji nije obeštetio žrtve

Acković je istakao takođe da je Jasenovac jedini koncentracioni logor koji nije obeštetio žrtve Rome i Jevreje, a Rončević je dodao da Srbi nikad nisu ni tražili reparacije za žrtve Drugog svetskog rata.
Dragoljub Acković posvetio je knjigu svom ocu Branislavu koji je preživeo rat u logoru Staro Sajmište, koji se, takođe nalazio na teritoriji tadašnje NDH. Njegov stric Ljubiša poginuo je oslobađajući Zagreb 9. maja 1945. godine.
Telegrami ustaških nadzornih službi - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
DRUŠTVO
Dva telegrama otkrivaju sve: Objavljeni dokazi da je u Hrvatskoj počinjen genocid nad Srbima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala