- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Vašington se samo na rečima brine o siromašnim zemljama

© AP Photo / Emrah GurelBrod sa žitom
Brod sa žitom - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Američka administracija sprovodi informativnu kampanju koja ima za cilj izbegavanje odgovornosti za sistemske propuste u prehrambenim sporazumima iz Istanbula, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
„Pokušaji Vašingtona da vrše pritisak na zemlje u razvoju kako bi ubedile Rusiju da se vrati prehrambenim sporazumima je deo informativne kampanje čiji je cilj da se iskrivi realno stanje“, rekao je on komentarišući izjave predstavnika američke administracije o neophodnosti ponovnog obnavljanja Crnomorske inicijative.
Dodao je da SAD na taj način pokušavaju da eliminišu svoju odgovornost za sistemske propuste u radu prehrambenih sporazuma i da pažnju šire javnosti uklone od činjenice da izvoz žita sa teritorije Ukrajine nije u skladu sa prvobitno navedenim humanitarnim ciljevima.
„Različite vrste ugovora za obnovu Crnomorske inicijative su izgubile svaki smisao. Rusija kao odgovorna država je zainteresovana da olakša najsiromašnijim državama i više puta je, uključujući i na najvišem nivou, jasno stavila do znanja da vrata za obnovu poljoprivrednog sporazuma ostaju otvorena. Sve što je potrebno od SAD i njenih saveznika ne treba da bude u rečima, već da se na delu eliminišu problemi u realizaciji poljoprivrednih sporazuma. Uključujući i veliki broj prepreka zbog kojih ruski poljoprivredni sporazumi ne mogu da dođu do svetskih tržišta“, istakao je ruski diplomata.
Dodao je da se ruske kompanije i dalje suočavaju sa finansijskim i logističkim poteškoćama, pa i kada je u pitanju besplatan tranzit đubriva u regione kojima je ono potrebno.
Podvukao je da je još jedna potvrda toga da se američka administracija samo na rečima brine o siromašnim zemljama je njihova reakcija na gest ruskog predsednika Vladimira Putina čiji je cilj jačanje prehrambene sigurnosti brojnih afričkih partnera.
„Po svemu sudeći ovde će još dugo ‘variti’ informaciju da Vladimir Putin besplatno šalje po 25-50 hiljada tona žita državama sa prijateljskog kontinenta“, rekao je ruski diplomata.
Naveo je da ima potrebu da rusofobima predloži da ako im se ne dopada šta radi Rusija u Africi, neka onda sami urade nešto bolje, ali ne rečima već konkretnim delima. Istakao je da su svima već dosadila američka učenja o moralu.
„Pokažite, ali ne parolama, već stvarnim delima, kako SAD brinu o dobrobiti afričkog naroda. Mislite da su besplatne ruske isporuke žita male, onda dajte veće pošiljke za Afriku. Možda je stvarno i došlo vreme da prestanete da kritikujete sve pozitivno što je Sovjetski Savez radio u svoje vreme i što sada čini ruski narod? “, istakao je Antonov.

Tvrdnje vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je u intervjuu francuskom radiju RFI 7 u avgustu tvrdio da će ruske isporuke poljoprivrednih proizvoda Africi dovesti do prestanka rasta njihovih vrednosti i neće promeniti situaciju na tržištu hrane.
Rukovodstvo američkog Ministarstva inostranih poslova smatra da obnova učešća Rusije u Crnomorskoj inicijativi nije direktno povezana s mogućnošću bilo kakvih ustupaka Vašingtona prema Moskvi. Prema verziji Blinkena, SAD su učinile sve što je u njihovoj moći kako bi obezbedile rešenje za pitanja na temu poteškoća Rusije koje ima prilikom isporuka poljoprivrednih proizvoda.

Prehrambeni sporazum

Rusija je produžila crnomorsku inicijativu na 60 dana. Nebenzja je ranije u pismu zameniku generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinu Grifitsu ukazivao na to da u kontekstu „prehrambenog sporazuma“ moraju biti rešeni sledeći problemi: ponovno uključivalje Ruske poljoprivredne banke u sistem SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne tehnike u Rusiju, ukidanje ograničenja na osiguranje i omogućavanje pristupa lukama za ruske teretne brodove, obnavljanje rada cevovoda za amonijak „Toljati – Odesa“, deblokada računa i finansijske delatnosti ruskih kompanija za proizvodnju đubriva.
Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula prošle godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njom je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući odesu. Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
SVET
Erdogan: Za prehrambeni sporazum je ključno da Zapad ispuni obećanja data Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala