- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Za prehrambeni sporazum je ključno da Zapad ispuni obećanja data Rusiji

© AP Photo / Turkish PresidencyPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Ankara će nastaviti da ulaže napore za obnavljanje prehrambenog sporazuma, iako rešenje problema umnogome zavisi od spremnosti zapadnih država da ispune uslove Rusije, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Turska teži povratku u prehrambeni sporazum od momenta kada je njegovo dejstvo obustavljeno 17. jula. Rešenje ovog problema zavisi od toga koliko će Zapad poštovati obećanja koja je dao Rusiji“, istakao je Erdogan na godišnjoj konferenciji turskih ambasadora.

Turski lider je naglasio da Ankara nastavlja kontakte radi obnavljanja prehrambenog sporazuma.

„Snabdevanje afričkih zemalja žitom je za predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i za nas, osetljivo pitanje. Uveren sam da ćemo zajedno naći opštu bazu za rešavanje tog pitanja“, ocenio je Erdogan, podsetivši na prošlonedeljni telefonski razgovor sa ruskim kolegom.

Predsednik Turske je još poručio da je njegova zemlja od početka ukrajinske krize ključna država za njeno rešavanje.
Erdogan je naglasio da Turska strogo poštuje Konvenciju iz Montrea, koja reguliše pravila plovidbe u moreuzima Crnog mora, što je omogućilo da se ne dozvoli širenje sukoba na Crnomorski basen.
Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
RUSIJA
Kremlj: Nismo spremni da poverujemo Vašingtonu na reč
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala