- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ceca Bojković i Josip Broz obogatili srpsku Vikipediju

© Foto : AdligatVikimedija Srbije obogaćena je vrednom građom o diplomatskim odnosima Jugoslavije i Indonezije
Vikimedija Srbije obogaćena je vrednom građom o diplomatskim odnosima Jugoslavije i Indonezije - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Pratite nas
Deo internet enciklopedije koji se odnosi na našu zemlju - Vikimedija Srbije - obogaćen je vrednom građom o diplomatskim odnosima Jugoslavije i Indonezije, poseti Josipa Broza Indoneziji i kolekcijom fotografija naših znamenitih ličnosti.
U okviru saradnje Vikimedije Srbija sa Udruženjem za umetnost, kulturu i međunarodnu saradnju „Adligat“, kroz projekat „Vikipedijanac stažista“, postavljeno je skoro 1.400 datoteka na Vikimediju, napisano 12 novih članaka, a 38 je ilustrovano.
Na Vikimedijinu ostavu je postavljen do sada najveći broj datoteka u odnosu na prethodna stažiranja zahvaljujući stažistkinji Jeleni Latov Papić.
Ovim datotekama se pruža uvid u diplomatske posete i važne trenutke u istoriji Jugoslavije, kao i u fotografije naših znamenitih ličnosti kao što su Svetlana Bojković, David Albahari, Ester Bajer, Ante Ilić, Ivan Bekjarev, kralj Milan Obrenović, Miloš Crnjanski, Pavle Vuisić, Laza Kostić.
© Foto : AdligatSvetlana Bojković
Svetlana Bojković - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Svetlana Bojković
Posebno se izdvaja kolekcija fotografija iz Egipta, fotografije muzeja, grobnica, piramida i njihovih unutrašnjosti, te svakodnevnog života modernog Egipta.
„Ovo je već treći put da se stažiranja organizuju u Adligatu. Planiramo oslobađanje desetine hiljada dokumenata i fotografija“, kaže Viktor Lazić, počasni predsednik tog udruženja.
© Foto : AdligatKolekcija fotografija iz Egipta na Vikipediji
Kolekcija fotografija iz Egipta na Vikipediji - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2023
Kolekcija fotografija iz Egipta na Vikipediji
„Vikipedijanac stažista“ deo je globalnog programa saradnje sa institucijama kulture GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums), koji se sprovodi u čitavom svetu skoro 10 godina.
Ideja ovog programa je u dvosmernoj saradnji sa ustanovama kulture, kojima se dodeljuje iskusan urednik Vikipedije na određeni vremenski period, kako bi radio na uvećanju sadržaja Vikipedije iz oblasti kulturno-istorijskog nasleđa.
Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića u Adligatu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
KULTURA
Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića u „Adligatu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala