- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića u „Adligatu“

© Foto : Sputnjiku ustupio AdligatNepoznata arhiva Slobodana Jovanovića u Adligatu
Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića u Adligatu - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Pratite nas
Nepoznata arhiva Slobodana Jovanovića - više od stotinu dopisnica i pisama, ličnih dokumenata poznatog pravnika, istoričara, političara i pisca, profesora Velike škole i rektora Univerziteta u Beogradu, predsednika kraljevske vlade u izbeglištvu u Londonu, sada je dostupna javnosti u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.
„Arhivsku građu Slobodana Jovanovića (1869 – 1958) tek će istraživati istoričari. Potrebno je detaljno pročitati stotinu dokumenata pisanih rukom, da bi se shvatio potpuni značaj ove novopronađene zbirke“, kaže Viktor Lazić, predsednik „Adligata“.

Značajna zbirka

Lazić ističe da je značaj zbirke veliki već po tome što se na osnovu dopisnica može tačno pratiti kretanje Slobodana Jovanovića po evropskim gradovima, ali i unutar Kraljevine Jugoslavije u dugom vremenskom periodu počev od 1907. godine pa sve do 1939.
© Foto : Sputnjiku ustupio AdligatNajznačajnije dopisnice, 16 primeraka, upućene su Slobodanovom ocu Vladimiru Jovanoviću
Najznačajnije dopisnice, 16 primeraka, upućene su Slobodanovom ocu Vladimiru Jovanoviću  - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Najznačajnije dopisnice, 16 primeraka, upućene su Slobodanovom ocu Vladimiru Jovanoviću
„Radi se, pre svega o porodičnoj prepisci, dopisnicama koje je Slobodan Jovanović upućivao užim članovima svoje porodice, mada postoji i nekoliko važnih pisama upućenih drugim intelektualcima. Arhivska građa koju prikazujemo prvi put javnosti stigla je u Adligat zahvaljujući mreži posvećenih članova Adligata“, navodi Lazić.

Najznačajnije dopisnice ocu

Najznačajnije dopisnice, 16 primeraka, svakako su upućene Slobodanovom ocu Vladimiru Jovanoviću (1833 – 1922), akademiku, ministru finansija, potpredsedniku Državnog saveta, članu Senata, profesoru Političke ekonomije na Velikoj školi, ideologu Liberalne stranke, predsedniku Srpskog učenog društva i počasnom članu Srpske kraljevske akademije.
© Foto : Sputnjiku ustupio AdligatMeđu dokumentima se nalazi i nekoliko ličnih dokumenata
Među dokumentima se nalazi i nekoliko ličnih dokumenata - Sputnik Srbija, 1920, 05.06.2023
Među dokumentima se nalazi i nekoliko ličnih dokumenata
Značajna su i pisma upućena Dragoslavu Stranjakoviću (1901 – 1966) istoričaru, profesoru Beogradskog univerziteta i potpredsedniku Srpskog kulturnog kluba i Vladimiru Garašaninu (1885 – 1964) advokatu i doktoru pravnih nauka.
Slobodan Jovanović je prvi koji je poneo ime Slobodan, dok se njegova sestra zvala Pravda. Upravo Pravdi Ristić (rođ. Jovanović) upućeno je 27 dopisnica, dok je sestriću Andri Ristiću upućeno 34 dopisnice, a Mihailu G. Ristiću, zetu, 16 dopisnica.
Među dokumentima se nalazi i nekoliko ličnih dokumenata, kao što su platna knjižica u kojoj se vide prihodi Slobodana Jovanovića u periodu od 1935. do 1937. godine, zatim članska karta Udruženja univerzitetskih nastavnika u Beogradu iz 1938, a tu su i vizit karte sa rukopisom Slobodana Jovanovića.
„Đikđi Simće Jođol“, najstarija sačuvana knjiga na svetu štampana pokretnim metalnim slovima - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2023
KULTURA
Najstarija sačuvana knjiga na svetu štampana pokretnim metalnim slovima u „Adligatu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala