Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ukrajina se ništa ne pita, a ako prizna Kosovo, pokazaće da je vazalna država

© AP Photo / Bernat ArmangueUkrajinski vojnici
Ukrajinski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Iluzorno je pričati o tome šta će raditi Ukrajina, kada se ona ništa ne pita. Ako prizna Kosovo, taj potez će ogoliti njihovu politiku, a to je da oni i nemaju politiku. I ne samo da će dati za pravo Rusiji i specijalnoj vojnoj operaciji, nego će pokazati da je vazalna država.
Ovako politički analitičar Stevica Deđanski komentariše izjavu predsednika Odbora za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta (Vrhovne Rade) Aleksandra Merežka, da njegova zemlja razmatra pitanje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

Ukrajina će odlučiti kako kažu njeni gospodari

Prema Merežkovim rečima, u Radi ima poslanika koji podržavaju kosovsku nezavisnost, dok bi u Prištini Kijev trebalo da otvori kancelariju za vezu sa prištinskim vlastima kao odgovor za podršku koju tzv. Kosovo pruža Ukrajini.
Ukrajinski zvaničnik dodaje i da takvu odluku nije lako doneti. To, kako Deđanski kaže, znači da i u Kijevu znaju kakve posledice odluka o priznanju kosovske nezavisnosti donosi. Međutim, režim Vladimira Zelenskog moraće da odluči onako kako kažu njihovi gospodari.
„I zato im i nije lako. Time ogoljavaju svoje pravo lice i ono što svi nezavisni analitičari i političari u svetu vide i govore, a oni stalno negiraju. Ovo je de fakto priznanje da se oni ne pitaju ništa i da rade protiv svojih interesa“, navodi on.
Kroz čitavu izjavu, Merežko kao da se pravda i navodi argumente za i protiv ukrajinskog priznavanja kosovske nezavisnosti, kao da samog sebe pokušava da ubedi da bi to bila dobra odluka za Ukrajinu. Tako navodi da samoproglašenu kosovsku nezavisnost priznaju svi veliki ukrajinski saveznici, poput SAD, Velike Britanije i većeg broja država EU. Ili da je tzv. Kosovo otvoreno stalo na stranu Ukrajine, sok je Srbija, kako je rekao, bliža Rusiji.
„Ako donesu takvu odluku, mi treba da promenimo politiku i da reagujemo shodno njihovim potezima. To što su oni sluge Zapada i što se poistovećuju sa zemljama koje krše međunarodno pravo, ne znači da to isto treba da radimo i mi. Većina sveta priznaje međunarodno pravo, ne priznaje Kosovo i ne osuđuje Rusiju. Država mora da se odredi gde se nalazi“, konstatuje on.

Pranje savesti pred sopstvenim narodom

Opet, kada pominje pismo koje su povodom kosovskometohijskog pitanja ukrajinski zvaničnici svojevremeno poslali visokorangiranim zapadnim zvaničnicima i u kome Kosovo i Metohiju nazivaju „suverenom državom“ i kaže da je to bilo sa ciljem da se spreče dalje eskalacije i sukobi, kao da se strane jednako tretiraju, Merežko pere savest pred sopstvenim narodom, smatra naš sagovornik.

„Sa ukrajinske tačke gledišta, međunarodno pravo bi trebalo da se poštuje. Kada se govori o Srbiji i nekim drugim zemljama, onda ne treba. Pa onda to nije međunarodno pravo, nego vladavina silom ili vladavina jedne zemlje koja naređuje drugim vazalnim zemljama kako da se ponašaju. Mi u tome jednostavno ne učestvujemo. Ako Ukrajina ovo uradi, pokazaće da nema ni mrvu samostalnosti i da direktno radi protiv svojih interesa“, zaključuje Deđanski.

Zgrada Vrhovne rade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
SRBIJA
U Kijevu se razgovara o priznanju Kosova, postoji i ideja o otvaranju kancelarije za vezu u Prištini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala