Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Kijevu se razgovara o priznanju Kosova, postoji i ideja o otvaranju kancelarije za vezu u Prištini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada Vrhovne rade Ukrajine u Kijevu
Zgrada Vrhovne rade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
Pratite nas
Predsednik Odbora za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta Aleksandar Merežko izjavio je u intervjuu za T7 da se u Kijevu razgovara o pitanju priznavanja tzv. Kosova, iako, kako kaže, nije lako doneti tu odluku.
Kako je prenela „Ekonomija onlajn“, Merežko je rekao da u parlamentu Ukrajine ima poslanika koji podržavaju priznanje nezavisnosti Kosova i poručio da bi možda trebalo otvoriti kancelariju za vezu u Prištini kao odgovor na podršku koju Kosovo pruža Ukrajini.
„U našem parlamentu imamo poslanike koji su veliki zagovornici priznanja Kosova, ali i dalje imamo rasprave, to nije laka stvar. Postoje prednosti i mane. S jedne strane, vidimo da odlučujuća većina Evropske unije priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Naši najbliži saveznici kao što su SAD, Velika Britanija priznaju Kosovo. Dakle, to je jak argument u korist priznanja“, naveo je Merežko, preneo je „Kosovo onlajn“.
On je kazao i da je ranije postojala zabrinutost da će to dati argument, kako je rekao, ruskoj propagandi, ukoliko bi Ukrajina priznala tzv. Kosovo.
Dodao je da su se stvari promenile „posle pune invazije“, odnosno posle 24. februara prošle godine.
„Sada mnoge stvari vidimo drugačije. Ono što vidim kao građanin Ukrajine jeste da je Kosovo na strani Ukrajine, pošto je Kosovo uvelo sankcije Rusiji i vi pokušavate da nas podržite“, rekao je on.
S druge strane, kaže da Ukrajina ne dobija podršku od Srbije.
„Iz komunikacije koju sam imao sa srpskim kolegama vidim neke nedoumice. Vidim da, nažalost, ponekad Srbija teži Rusiji. Srbija ne želi da uvodi sankcije Rusiji, što je za mene veoma zabrinjavajuće. Moj stav je jednostavan: morate da podržavate svoje prijatelje, morate da podržavate one koji vas podržavaju, posebno kada ste u teškoj poziciji, kada se borite za opstanak“, rekao je on i dodao da još ne postoji konačna odluka o ovom pitanju.
Najavio je nastavak diskusije i dodao da odluka da Ukrajina prizna Kosovo „ima i prednosti i mana“.
„Odnedavno sam za to da se preduzmu neki koraci u korist Kosova, jer kada nas Kosovo podržava, mi moramo nekako da odgovorimo. Možda bi rešenje moglo da bude bar kancelarija za vezu u Prištini. Zašto ne? Ali opet kažem da ja predstavljam parlamentarnu diplomatiju i ne vidim celu sliku jer ne predstavljam celo Ministarstvo“, dodao je Merežko.
On je rekao da je više puta razgovarao sa „kolegama sa Kosova“.
Povodom pisma upućenog visokim diplomatama Zapada, gde je rečeno da je „Kosovo suverena država“, koje je i sam potpisao, rekao je da je cilj jednostavan – „pokušati zaustaviti eskalaciju i sprečiti nemire“.
„Cilj je da se obe strane tretiraju jednako i pravedno“, rekao je on, govoreći o ponašanju međunarodne zajednice prema Kosovu i Srbiji.
On je dodao da vidi da je „situacija u Evropi opasna“.
„Moguća eskalacija na Zapadnom Balkanu mogla bi odvratiti pažnju od naše borbe protiv ruske agresije, Rusija je sada očajna. Ona gubi rat protiv Ukrajine i pokušaće sve što može“, rekao je Merežko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala