- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Nafta poskupljuje: Gde to vodi? | Energija Sputnjika

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaRabota neftяnыh stankov - kačalok
Rabota neftяnыh stankov - kačalok - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2023
Pratite nas
Nafta je sve skuplja. Početkom ove nedelje globalnim referentnim fjučersima za naftu Brent se trgovalo po ceni od 86,17 dolara po barelu, što je najveća vrednost od 14. aprila ove godine. Fjučersima za naftu WT trgovalo se po ceni od 82,74 dolara po barelu.
Rekordne cene „crnog zlata“ ipak nisu dostigle iznose koji su najavljivani u procenama raznih svetskih analitičara, koji su prognozirali da bi barel mogao koštati i više od 100 dolara.
Konstantnom poskupljivanju sirove nafte doprinelo je uporno smanjenje isporuka iz zemalja članica OPEK. A dodatno mu kumuje to što su najveći svetski proizvođači, Saudijska Arabija i Rusija odlučile da nastave da ograničavaju svoju proizvodnju i u septembru. To je, naravno, izazvalo zabrinutost oko toga da li će globalna svetska ponuda moći da zadovolji potrebe tržišta.
Jer, na sastanku članica OPEK+ grupe je, prema rečima zamenika ruskog premijera Aleksandera Novaka zaključeno da bi potrošnja nafte ove godine mogla da poraste za 2.4 miliona barela dnevno. Prošireni naftni kartel poručio je da su, ako dođe do bilo kakvih tržišnih poremećaja, spremni da reaguju.
Odluka naftaških zemalja, pre svega Saudijske Arabije ne treba da čudi jer, prihodom od prodaje nafte pune svoje budžete. Poznato je da je Saudijcima donja grnična cena, koja zadovoljava njihove finansijske planove 80 dolara po barelu.
Evidentno je da posle prošlogodišnjeg buma cena barela i rekordnih zarada svih naftnih kompanija sada drastično pale, čak i do 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Ekonomska kriza, inflacija, recesija, globalni zastoj svetske privrede smanjili su potrošnju nafte pa ne čudi da trgovci ovako reaguju – smanjujući plasman. Dnevna proizvodnja Saudijske Arabije trenutno je oko devet miliona barela, što je daleko ispod njenog dnevnog kapaciteta od 12 miliona.
Ali, Velika Britanija je najavila da će izdati stotine novih dozvola za proizvodnju nafte i gasa u Severnom moru kako bi postala energetski nezavisna.
Značaj energetke nezavisnosti potencira rusko – ukrajinski sukob, sankcije zapadnih zemalja Moskvi, posebno po pitanju nafte, ali i gasa.
Sve ovo dovelo je do toga da i naftne kompanije i njihovi vlasnici, bilo da je reč o privatnim ili državnim firmama, preispituju buduće poslovanje.
O svim ovim temama, gorućim za proizvođače, ali i kupce i potrošače nafte i naftnih derivate u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Energija Sputnjika, 8.8.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala