- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bošnjaci mogu da ruše Dejton i izazivaju sudbinu – američke sankcije važe samo za Srbe

CC0 / Pexels / Zastave BiH
Zastave BiH  - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
Pratite nas
Iako sarajevski političari svojim izjavama ruše Dejtonski sporazum, oni se neće naći na udaru američkih sankcija jer su sankcije SAD očigledno i providno usmerene samo na Srbe. Podstaknuti od američkih trećerazrednih diplomata, Bošnjaci izazivaju ne samo novi sukob u BiH, nego i svoju sudbinu, smatra politički analitičar Anđelko Kozomara.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da oni koji napadaju Republiku Srpsku u stvari ruše BiH, jer misle da BiH treba da bude muslimanska i da ne bude zasnovana na ravnopravnosti naroda i entiteta.

Dačić: Sankcije muslimanima koji ruše Dejton

Dačić je ukazao na zahteve koji vode unitarizaciji BiH i rušenje institucija i načina na koje je BiH stvorena Dejtonskim mirovnim sporazumom i ocenio da, kada Republika Srpska pokuša tome da se odupre, onda je optužuju za antidejtonske poteze.
„Pa čekajte, što ne staviše na listu sankcija muslimane koji ruše BiH od samog početka? Pa, je li oni govore i pišu knjige da BiH treba da bude islamska država? Zar to nije rušenje Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dačić.
„Kad (bošnjački član Predsedništva BiH Denis) Bećirović kaže da je Dejtonski sporazum jedan eksces koji je naneo štete muslimanima onda to nije kršenje sporazuma, ili ne znam ni ja kada Kurti radi ovo što radi on se ne nalazi na listi za sankcije, niti ovi što smatraju da BiH ne treba da bude više država tri naroda i dva entiteta, nego jednog naroda i da bude unitarna država. To je direktno rušenje, ovde je reč o Dejtonskom sporazumu“, dodao je Dačić.

Bošnjaci izazivaju sudbinu podstaknuti od trećerazrednih američkih diplomata

Bošnjaci su poslednjih godina digli glas i glavu kad su američki ambasadori koji su druga ili treća liga diplomata došli u BiH i počeli da vode unutrašnju politiku i da podstiču Bošnjake na stalno izazivanje ekscesa, kako bi za njih, po poznatoj matrici, okrivili Srbe, kaže za Sputnjik politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara.
Tako da Bošnjaci više ne biraju sredstva i način na koji će da uvrede Srbe i optuže ih za stvaranje nereda i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da pri tom niko, pa ni Stejt department ne kaže koji je to član Dejtonskog sporazuma prekršilo rukovodstvo Republike Srpske, dodaje Kozomara.
„Bošnjaci su se previše osilili i izazivaju ne samo sukob, nego i svoju sudbinu. Podsećam da je Dejtonski mirovni sporazum, odnosno američka inicijativa za mir, nastala u trenutku kad su Srbi držali 67 odsto teritorije u BiH. U Dejtonu su dobili 49 odsto, morali su da se odreknu najsrpskijih opština – Drvara, Grahova, Petrovca i Glamoča da bi teritorija došla u okvire koji su zacrtani u Dejtonu. Dakle, nije Dejtonski sporazum bio od koristi Srbima nego Bošnjacima i spasao ih je potpunog nestanka sa ovih prostora.“

Sankcije providno usmerene samo na Srbe

Kozomara podseća da su u to vreme brojne države od Kanade do Australije raspisivale oglase koliko će primiti izbeglica Bošnjaka iz BiH što je još jedan dokaz da su Srbi bili na pragu velike pobede i potpunog ovladavanja većim delom teritorije BiH.
„Što se tiče sankcija, one su očigledno i vrlo providno usmerene na Republiku Srpsku jer Amerikanci žele na taj način da u prvoj fazi optuže političko rukovodstvo Republike Srpske, a u sledećoj da se Republika Srpska proglasi nemogućom tvorevinom jer njome upravljaju oni koji ruši Dejtonski sporazum i koji izazivaju sukobe. A to daje vetar u leđa ekstremistima kakav je Bećirović i još neki u političkom rukovodstvu Bošnjaka“.
Da bi se taj scenario izbegao, u Republici Srpskoj moralo bi biti uspostavljeno potpuno političko jedinstvo kog sada nema, jer je veći deo opozicije potpuno u rukama stranih ambasada, što je lako utvrditi kad se pogledaju gotovo identične izjave lidera opozicije i ambasadora tzv. kvinte. Kad bi se postiglo potpuno jedinstvo nad određenim najvažnijim nacionalnim temama, niko ne bi mogao ugroziti poziciju Republike Srpske, smatra Kozomara.

Bošnjaci bi da otomanski upravljaju Bosnom

Sagovornik Sputnjika podseća da je bilo nade da će „trojka“ koja je smenila SDA u Sarajevu i napravila koaliciju sa HDZ-om i SNSD-om biti drugačija od prethodnog bošnjačkog rukovodstva, međutim, te nade su očigledno bile neutemeljene.
„I ovo bošnjačko rukovodstvo je identično kao i ono prethodno i s njima je zaista teško bilo šta se dogovoriti po pitanju napretka BiH. Njima nije ni stalo do BiH, njima je stalo do onoga što je kod većine političara Bošnjaka u svesti, a to je otomansko upravljanje BiH. Sve je njihovo a ostali su tu samo da posluže kao sluge, kao raja koja će im donositi profit dok oni uživaju u vladanju celom BiH.“
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
REGION
Dačić: Oni koji napadaju Srpsku u stvari ruše BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala