- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dačić: Oni koji napadaju Srpsku u stvari ruše BiH

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da oni koji napadaju Republiku Srpsku u stvari ruše BiH, jer misle da BiH treba da bude muslimanska i da ne bude više zasnovana na ravnopravnosti naroda i entiteta.
Dačić je ukazao na zahteve koji vode unitarizaciji BiH i rušenje institucija i načina na koje je BiH stvorena Dejtonskim mirovnim sporazumom i ocenio da, kada Republika Srpska pokuša tome da se odupre, onda je optužuju za antidejtonske poteze.
„Pa čekajte, što ne staviše na listu sankcija muslimane koji ruše BiH od samog početka? Pa, je li oni govore i pišu knjige da BiH treba da bude islamska država? Zar to nije rušenje Dejtonskog sporazuma?“, rekao je Dačić.
On je istakao da i oduzimanje nadležnosti Republici Srpskoj predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se, u stvari, pokušava stvoriti novi Dejton, koji bi prepravio stari sa ciljem unitarizacije.
„Sad će u BiH neko da stvara unitarnu BiH, a rat je počeo zato što nisu poštovana prava sva tri naroda u BiH. Neki ljudi nastavljaju da plove u pogrešnom smeru, ali neće doći do luke u koju su hteli. A to da će sada Srbi da odustanu od Republike Srpske ili Kosova i Metohije — to su smešne priče. To niko neće prihvatiti“, istakao je Dačić.
On je naveo da izjave da „svi problemi u BiH potiču iz Republike Srpske“ predstavljaju zamagljivanje problema, dodajući da problemi u BiH proističu iz tumačenja Dejtonskog mirovnog sporazuma onako kako nekome odgovara, a to je da se ne uzima slovo Dejtona nego duh, odnosno šta bi se mislilo time.
„A mislilo se ono što piše, i ništa više. Dejtonski sporazum nije naše čedo, njega su napisali Amerikanci, oni su stvorili Republiku Srpsku. A što? Pa zato što su morali da verifikuju stanje na terenu, a to je da BiH može da opstane samo ako je država ravnopravnih naroda i entiteta i to je suština“, konstatovao je Dačić.
Povodom napada iz federalnog Sarajeva na ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa zbog njegovih izjava i podrške srpskim studentkinjama koje su izbačene sa fakulteta u Sarajevu zbog stavova na društvenim mrežama, Dačić je za TV Pink rekao da je problem što u BiH ne postoji usaglašena politika.
Dačić je rekao da su u Sarajevu Vranješa uzeli kao primer, ali da je on (Dačić) svedok primera ponašanja muslimana i Hrvata u diplomatiji BiH u slučajevima kada nisu donete nikakve odluke, a njihovi predstavnici u međunarodnim organizacijama i stranim zemljama zastupaju svoje nacionalne stavove koji nigde nisu verifikovani.
Potom je upitao šta se dešava sa pretnjama ratom koje daju takozvani bošnjački „heroji“, kao što je Naser Orić ili zvaničnik Denis Bećirović.
Dačić je podsetio da je Alija Izetbegović pisao knjige o islamskoj državi, a da u tim knjigama piše da „islamska država ne može da bude u kohabitaciji sa parlamentarnim sistemom, sistemom zapadne demokratije“ i da njihov sistem mora da nastupi kada dobiju većinu.
„Sad ovde neko priča šta je rekao Vranješ i da li je neko dobio stipendiju. Jedno vreme u Sarajevu su gledali gde su upaljena svetla u ponoć za vreme Nove godine, jer islamska država ne slavi Novu godinu“, rekao je Dačić, preneo je RTRS.
Valentina Vujičić i Slađana Todić, nove studentkinje Akademije za nacionalnu bezbednost u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
REGION
Donele smo odluku! Oglasile se srpske studentkinje brutalno proterane iz Sarajeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala