- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerikanci više nisu podložni slepoj antiruskoj euforiji

© PixabaySAD Rusija - ilustracija
SAD Rusija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
Pratite nas
Rezultati istraživanja javnog mnenja, prema kojima 55 odsto Amerikanaca ne podržava dalju američku pomoć Ukrajini pokazuju da se američko biračko telo hladi i da više nije podložno slepoj antiruskoj euforiji. S obzirom da se predsednički izbori u SAD bliže, to je važan indikator zbog koga će američka politika prema Ukrajini morati da bude preispitana.
Ovako rezultate istraživanja američkog javnog mnenja koje sprovela televizijska mreža CNN komentariše politički analitičar, istraživač javnog mnenja i glavni urednik „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović.
Za razliku od kraja februara 2022, kada je američka televizijska mreža, koju naš sagovornik naziva „kućom koja je predvodnik akcije podrške Ukrajini i antiruske histerije“, kada je 62 odsto ispitanika bilo za to da Kongres odobri sredstva kojima bi se finansirala Ukrajina, danas je natpolovična većina američkih birača protiv toga. Štaviše, više od polovine ispitanih građana, 51 odsto njih, smatra da su SAD učinile dovoljno da pomognu Ukrajini.

Hlade se čak i birači Demokrata

Sve ovo pokazatelj je da čak i birači Demokratske stranke više nisu toliko zagriženi u antiruskoj kampanji, smatra Vukadinović.
Prema njegovim rečima, raspoloženje javnog mnenja, osim kada su u pitanju fundamentalne stvari, kreću se u ciklusima sa usponima i padovima. Kada je reč o američkoj podršci Ukrajini, podrška američkog javnog mnenja je instrumentalna i taktička, a ne strateška i fundamentalna – ona je bila rezultat snažne medijske presije i ukorenjenog višedecenijskog antiruskog raspoloženja.
„Dakle, od početka se radilo o tome da je „ukrajinizam“ u funkciji, antirusizma, odnosno želje da se nanese što veća šteta i po mogućstvu porazi ili uništi Rusija. Pošto se taj plan nije ostvario, tako se postepeno hladi i ovaj ukrajinski ili proukrajinski entuzijazam“, objašnjava Vukadinović.
I danas će verovatno većina američkih građana u anketama reći da je protiv ruske specijalne operacije u Ukrajini, da je protiv Vladimira Putina ili protiv Rusije. Međutim, na pitanje koliko su svog novca spremni da ulože u poraz Rusije u Ukrajini, nalazi istraživanja i raspoloženje javnog mnenja prilično se menjaju, dodaje on.
„Tako da me u tom svetlu zapravo i ne čude brojke koje su se pojavile i to u CNN-ovom istraživanju“, ističe naš sagovornik.

Opreznije prema Ukrajini čak i za vreme Bajdena

Brojevi koje izneo CNN postaju važni s obzirom da se predsednički izbori u SAD približavaju, napominje Vukadinović.
„Kod Republikanaca je hlađenje vidljivo i primetno već poodavno, ali će sada čak i Demokrate morati da, najblaže rečeno nijansiraju i doziraju svoju podršku Ukrajini. Neće oni odustati od toga. Neće ni Bajden, ni bilo koji drugi demokratski kandidat, ali će ta podrška biti opreznija i uslovljenija, između ostalog i zbog ovakvih nalaza“, smatra Vukadinović.
Rezultate CNN-ovog istraživanja ne treba ni precenjivati, niti potcenjivati jer su oni pouzdani indikator postepenog hlađenja proukrajinske euforije. Oni ne nagoveštavaju veliki preokret ili zaokret u američkoj politici. Čak i da Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima sledeće godine, velikog zaokreta neće biti, ali sigurno je da bi nastupilo preispitivanje bezrezervne podrške SAD Ukrajini, dodaje naš sagovornik.
Vukadinović ne isključuje da će preispitivanje američke bezrezervne podrške Ukrajini, s obzirom na rezultate istraživanja krenuti čak i okvirima sadašnje administracije koja bi značila povećani oprez prema Zelenskom.

Svi mehanizmi manipulacije istinom su potrošeni

U demokratskim društvima ne bi smelo da bude jaza između ponašanja i prakse establišmenta i raspoloženja javnog mnenja, napominje Vukadinović.
Međutim, kako kaže, teorija je jedno, a praksa je drugo. Tokom Vijetnamskog rata, postojao je dubok jaz između onoga što je vlada radila i raspoloženja javnosti, koje je u jednom trenutku postalo važan faktor.
„Okolnosti su sada drugačije, u Ukrajini nema američkih vojnika i to je važan element koji će i protivljenje tom ratu smanjiti i ublažiti. Ali, moraće da vode računa, pogotovo u predizbornoj godini“, ističe naš sagovornik i dodaje da ne očekuje da će se američka administracija automatski prilagoditi raspoloženju javnog mnenja.
Američke vlasti će pre pokušati da kontrolišu ili preokrenu javno mnenje. Međutim, pitanje je koliko je takav pokušaj realan, s obzirom na to da su skoro svi mehanizmi manipulacije istinom potrošeni.
„Tako da očekujem neku vrstu kompromisa između prakse i ponašanja administracije i raspoloženja američke javnosti“, zaključuje Vukadinović.
EU Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
DRUŠTVO
Mladi u Srbiji biraju Istok, pre nego Zapad: Istraživanje pokazalo i da sve negativnije reaguju na EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala