- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Mladi u Srbiji biraju Istok, pre nego Zapad: Istraživanje pokazalo i da sve negativnije reaguju na EU

CC0 / Pixabay / EU Rusija
EU Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavila je preliminarne rezultate Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih, a koji se odnosi na to kako mladi vide spoljnu politiku Srbije. Najveći procenat smatra da Srbija treba da balansira između Istoka i Zapada, ali ako moraju da biraju, 55 odsto mladih se opredeljuje za Istok
Uoči međunarodnog dana mladih koji se obeležava 12. avgusta, njihova krovna organizacija sprovela je istraživanje. Među pitanjima bila su i ona o spoljnoj politici Srbije, posebno o evropskoj perspektivi i pokazalo se u nju mladi sve manje veruju.
Podaci iz istraživanja kažu sledeće:
Kod 16 odsto mladih prva reakcija na spominjanje EU je pozitivna, kod njih 40 odsto je negativna, dok je većina onih koji imaju neutralnu reakciju (44 odsto).
Čak 41 odsto ne podržava ulazak Srbije u EU, 36 odsto podržava, a trećina njih je neopredeljena.
Najveći procenat mladih smatra da Srbija treba da kreira svoju spoljnu politiku tako da balansira između Istoka i Zapada (39 odsto), njih 14 odsto smatra da treba da se osloni na EU i SAD, a 28 procenata njih percipiraju Rusiju i Kinu kao poželjne partnere.
Ako bi baš morala da bira, Srbija bi prema mišljenju mladih trebalo da se opredeli za Istok (55 odsto) u odnosu na Zapad (45 odsto).
Kada je reč o ratu u Ukrajini, 59 procenata mladih ocenjuje da Srbija ne treba da osuđuje niti da uvodi sankcije Rusiji, dok 17 odsto njih smatra da vlast treba da uvede sankcije samo ako bi posledice po Srbiju bile previsoke ako ih ne uvede.
Samo 6 odsto mladih podržava članstvo Srbije u NATO, 21 procenat njih smatra da Srbija treba da sarađuje sa tim vojnim savezom, dok 59 odsto ne želi bilo kakav kontakt sa ovom alijansom.
Kakva vam je prva reakcija na pojam Evropske unije, bilo je pitanje za mlade. Čak 36 odsto njih neguje negativan sentiment. Gotovo svaki peti reaguje pozitivno, neutralno svaki drugi.
„Podrška nije nešto čime možemo da se pohvalimo. Mladi u ovom trenutku ne vide EU kao grant stabilnosti, bezbednosti i nekog prosperiteta. Nekako im je daleka. Emotivno i negativnije reaguju nego prošle godine“, kaže Miljana Pejić, generalni sekretar KOMS-a.
Polarizovani, pa čak i sve oštriji stavovi mladih, ne čude predstavnike civilnog društva. Već godinama upozoravaju da gube veru kada je u pitanju perspektiva članstva Srbije.
Na njih najviše, kažu, utiče kako se vode pregovori, odnosno što dugo traju. Većina mladih misli da Srbija nikad neće biti deo Unije.

Mladi okrenuti Istoku

Pred mlade je i izbor – Istok ili Zapad.
„Ako moraju da biraju, a najčešće ne bi zato što žele da Srbija balansira, 55 odsto mladih se opredeljuje za Istok. To tumačimo sa tim kakav je javni diskurs, narativ, kao i kakav je njihov emotivni utisak o spoljnoj politici“, ukazuje za RTS Miljana Pejić, generalni sekretar KOMS-a.
Anketa
Da li vas iznenađuje što su mladi u Srbiji sve više protiv EU integracija?
Mural protiv NATO i EU u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
DRUŠTVO
Novi rezultati: Ogromna većina Srba protiv gašenja ruskih medija, neće u NATO, ne menjaju KiM za EU...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala