- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici uzgojili lubenicu na najhladnijem mestu na svetu

© Sputnik / G. Koposov / Uđi u bazu fotografijaRuska stanica "Mirni" na Antarktiku
Ruska stanica Mirni na Antarktiku - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2023
Pratite nas
Na stanici „Vostok“ na Antarktiku, najhladnijem mestu na svetu, ruski naučnici su uspeli da uzgoje lubenicu, saopštio je direktor Arktičkog i antarktičkog naučno-istraživačkog instituta (AANII) Aleksandar Makarov.
Eksperiment su izveli naučnici iz 68. Ruske antarktičke ekspedicije AANII zajedno sa kolegama iz Agrofizičkog naučno-istraživačkog instituta, kao i sa Instituta za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka.
„Rezultati eksperimenta su impresivni – uspeli smo da uzgojimo najjužnije lubenice u najsurovijim uslovima Antarktika koje po ukusu i mirisu ne zaostaju za domaćim. Veličina plodova je do 13 centimetara u prečniku, a njihova težina je do jednog kilograma“, rekao je vodeći geofizičar na stanici „Vostok“ Andrej Tepljakov.
Lubenice su uzgojene za 103 dana. Povoljne uslove za biljke, temperaturu i vlažnost vazduha, naučnici su obezbedili pomoću fitotehničkog kompleksa koji je specijalno za stanicu „Vostok“ razvio Agrofizički institut. Prilikom uzgoja biljke umesto zemlje korišćena je zamena sa hranljivim rastvorima i specijalno osvetljenje. Početkom aprila zasađene su dve sorte lubenice koje su u stanju da se prilagode niskom atmosferskom pritisku kao i nedostatku kiseonika. Cvetovi su ručno oprašeni krajem maja, a u julu su polarni istraživači okusili prve plodove.
„Staklenik na stanici pozitivno utiče na emocionalno stanje polarnih istraživača koji više meseci provode u posebnom kolektivu, u uslovima polarne noći, niskih temperatura i ograničenog životnog prostora“, rekao je direktor AANII Aleksandar Makarov.
Vrelina u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2023
DRUŠTVO
„Klima je van kontrole“: Zabeležena najtoplija sedmica na Zemlji u istoriji merenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala