- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Oluja“ traje do danas – 28 godina tihog egzodusa Srba iz Hrvatske

© Tanjug / Tanja ValičObeležavanje godišnjice akcije "Oluja" u Hrvatskoj.
Obeležavanje godišnjice akcije Oluja u Hrvatskoj.  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
Pratite nas
Poruke hrvatskih političara na obeležavanju godišnjice „Oluje“ pokazuju da ta akcija traje neprekidno 28 godina. Ono što hrvatske snage nisu uništile u prvim danima akcije, kroz tihi egzodus Srba uništava se do danas, smatra Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.
Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u Kninu da Hrvatska neće nikada dopustiti napad na vojno-policijsku akciju „Oluja“, niti prihvatiti optužnice iz Beograda.

Plenković: „Oluja“ je temelj slobode i hrvatske države

Na obeležavanju godišnjice operacije „Oluja“, u kojoj je proterano više od 220.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno, odgovarajući na poruke iz Prijedora o „Oluji“ kao najvećem etničkom čišćenju u Evropi, Plenković je ocenio da je reč o porukama koje imaju za cilj da umanje značaj Oluje ili „još gore, nose kvalifikaciju o kriminalizaciji 'Oluje'“.
„Danas jasno poručujemo svima, a naročito onima koji su to juče govorili – 'Oluja' je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode. 'Oluja' je temelj hrvatske države i Hrvatska nikada i nikome neće dopustiti napad na 'Oluju', na hrvatske branitelje, na vojnike, na policajce“, rekao je Plenković.
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović tvrdi dotle da „bez hrvatske pobede ne bi bilo Dejtonskog mirovnog sporazuma“, ali i da se u Knin ljudi i dalje vraćaju. Neka mi neko pokaže državu u kojoj su pripadnici zajednice koja je bila neprijateljska počeli vraćati, kaže Milanović.

„Oluja“ traje i danas

Dok mi tugujemo svih ovih 28 godina, obeležavamo veliki krajiški egzodus i oplakujemo 1.893 žrtve među kojima je 65 odsto civila i 29 odsto žena, Hrvati s druge strane sve to vreme slave dupli državni praznik – „Dan pobede i domovinske zahvalnosti“ i „Dan hrvatskih branitelja“, kaže za Sputnjik Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.
„Političari u Hrvatskoj se takmiče u davanju antisrpskih izjava jer to donosi pobedu na izborima, odnosno glasove birača. Što gore, što teže da se okvalifikuju Srbi, to znači da će više privući glasača a posebno je važno privući braniteljsku populaciju i onda prilagođavaju izjave u ono što oni žele da čuju. Niko od političara u Hrvatskoj ne spomene da su oni samo u toj akciji proterali svojih, hrvatskih državljana više od 220.000 i da su im uništili privatna imanja i sve ono što je podsećalo kolektivno na Srbe. I danas to rade, 'Oluja' traje do današnjeg dana.“

28 godina tihog egzodusa Srba iz Hrvatske

Štrbac odbacuje tvrdnje Milanovića o povratku Srba i ističe da to što se prvih dana „Oluje“ nije uništilo, to se „gricka“ svakog dana. On upozorava da se u poslednje vreme svojataju i srpske crkve, pokušavaju da na temeljima pravoslavnih crkava naprave katoličke hramove i skrnave se srpska groblja u Hrvatskoj.
„Možda je najteže to što su Srbi u Hrvatskoj ostali u tragovima, sve ih je manje i manje, tihi egzodus traje i danas. To mi zovemo tihim egzodusom zato što i posle 28 godina odlazi i ono malo Srba što je ostalo u Hrvatskoj. Odlaze ili prema Srbiji ili prema svetu, a niko ne beži od dobra, beži se od zla. Beži se od izjava političara koji nemaju empatiju za srpske žrtve“.
Štrbac podseća da je među žrtvama bilo 65 odsto civilnih, 29 odsto ili brojčano 557 žena. Među civilima je četiri petine bilo starijih od 60 godina.
„To samo dokazuje karakter te akcije. Hrvati će reći da im je to najčistija, najsvetlija bitka u njihovoj istoriji, a ja sam vam rekao podatke koji pokazuju da je 'Oluja' veoma prljava i jedna od najzločinačkijih akcija u istoriji“, zaključio je Štrbac.
REGION
Plenković: "Oluja" je temelj hrvatske države, nikada nećemo prihvatiti optužnice iz Beograda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala