- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Plenković: "Oluja" je temelj hrvatske države, nikada nećemo prihvatiti optužnice iz Beograda

Pratite nas
Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas u Kninu da Hrvatska neće nikada dopustiti napad na vojno-policijsku akciju "Oluja", niti prihvatiti optužnice iz Beograda.
Kako prenosi Hina, Plenković je, na obeležavanju Dana pobede i godišnjice operacije "Oluja", u kojoj je proterano više od 220.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno, odgovarajući na jučerašnje poruke iz Prijedora o "Oluji" kao najvećem etničkom čišćenju u Evropi, ocenio da je reč o porukama koje, kako kaže, često u ovo doba godine imaju za cilj da umanje značaj Oluje ili "još gore, nose kvalifikaciju o kriminalizaciji Oluje".
"Danas jasno poručujemo svima, a naročito onima koji su to juče govorili - Oluja je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode, Oluja je temelj hrvatske države i Hrvatska nikada i nikome neće dopustiti napad na Oluju, na hrvatske branitelje, na vojnike, na policajce", rekao je Plenković.
Isto tako, dodao je, Zagreb neće nikada prihvatiti ni optužnice koje dolaze od tužilaštva u Beogradu, od Srbije, koja, kako Plenković tvrdi, pretenduje da bude "regionalni tužilac i sudija".
"To tako neće ići. I stoga smo i do sada preduzimali sve mere da takve optužnice ne razmatramo niti prihvatamo. To je važna poruka za one koji su Hrvatskoj osigurali slobodu", poručio je.
Prema njegovim rečima, hrvatske vlade i parlamenti pokazali su snagu za poštovanjem nacionalnih manjina, poštovanjem i srpske nacionalne manjine, o čemu, kako navodi, svedoči i proces povratka nakon 1995. godine.
Plenković je najavio i da je prioritet naoružanje u svim rodovima hrvatske vojske i da će hrvatsko nebo čuvati višenamenski borbeni avioni Rafali.
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da "bez hrvatske pobede ne bi bilo Dejtonskog mirovnog sporazuma" tvrdeći da se u Knin ljudi i dalje vraćaju, što je, kako kaže, rezultat rada svih Vlada i raspoloženja u hrvatskom narodu.
"Istina je voda duboka. Ne vidi je svako na isti način. Ne vide je juče u Prijedoru, nažalost. Od svih mesta, odabrali su Prijedor gde je ubijeno nekoliko hiljada muslimana i Hrvata 1992. godine i to nije lepo. Biću vrlo blag - to je pogrešno", rekao je Milanović.
Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.
Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.
Prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", tokom akcije hrvatskih snaga poginulo je i nestalo 1.960 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.
Među zločinima koji su se tada dogodili je i bombardovanje, odnosno pucanje po kolonama izbeglih. Najpoznatiji je zločin na Petrovačkoj cesti, kada je avion hrvatskog ratnog vazduhoplovsta 7. avgusta na putu nedaleko od Bosanskog Petrovca, usmrtio 10 osoba, među njima četvoro dece.
Srbija i Republika Srpska od 2015. godine zajedno obeležavaju Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji", a ove godine Dan sećanja je prvi put obeležen u Republici Srpskoj.
Centralna ceremonija obeležavanja 28 godina od operacije "Oluja" održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Srbije i Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata, dok je predsednik RS Milorad Dodik naveo da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat, kao i da se neće dozvoliti da bilo ko omalovažava srpski narod i njegovo stradanje.
Skup u Prijedoru povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u Oluji - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
REGION
Dan sećanja: Cela Evropa ćuti o „Oluji“ - najvećem etničkom čišćenju od 1945. /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala