- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Hrvat postao najskuplji defanzivac u istoriji fudbala

© AP Photo / Ricardo MazalanJoško Gvardiol
Joško Gvardiol - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
Pratite nas
Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol (21) je novi igrač Mančester sitija. Engleski i evropski prvak otkupio je sjajnog štopera posle nekoliko nedelja intenzivnih pregovora sa Lajpcigom za 90 miliona evra.
To ga čini nasjkupljim hrvatskim fudbalerom ikada, ujedno i najskupljim defanzivcem na svetu i u Premijer ligi u istoriji.
Građani su dugo nudili dosta manje od 100 miliona evra, koliko su Nemci tražili u startu, ali i dosta bonusa, pa su se timovi na kraju našli na zadovoljavajućoj brojki.
Suma koju će Siti platiti za Gvardiola veća je od one koju je Mančester junajted svojevremeno platio Lesteru za Harija Megvajera, dosadašnjeg rekordera.
„Konačno sam uspeo - uspeli smo. Dobar je osećaj biti deo ovog tima. Jednostavno, nakon završetka prošle sezone odlučio sam da se pridružim Sitiju, učnim od najboljih, da me trenira najbolji trener na svetu“, izjavio je Gvardiol.
Iako ima samo 21 godinu, Hrvat impresionira smirenošću, kontrolom lopte, neustarašivim stavom.
„Dobra stvar je što ne razmišljam ni o čemu drugom kad sam na terenu. Samo sam fokusiran na ono što radim i to želim da uradim najbolje. Svi znaju za ovaj klub i svi žele da budu deo ovog kluba. To je bila moja odluka, svi žele da iskoriste ovakvu priliku. Takođe, razgovarao sam i sa Mateom Kovačićem o svemu. Njemu je drago što smo ovde i sigurno ćemo uživati“, dodao je Joško.
Transfer Gvardiola u Siti je velika vest i za Dinamo iz Zagreba, kojem pripada 15 odsto od razlike između onoga što je Lajpcig platio za Joška i što će dobiti od sledećeg transfera. Nemci su ga 2021. godine platili 18 miliona evra, a Dinamu pripada 15 odsto od 74 miliona, odnosno 11.1 milion evra.
Dinamo će i samim transferom zaraditi nešto od naknade za razvoj, pošto je Gvardiol u klubu sa Maksimira bio od svoje desete godine, a prodat je sa 19. Modrima bi prema tome trebalo da pripadne i 2,75 odsto od transfera, što iznosi oko 2.5 miliona evra, pa će Dinamo tako ukupno zaraditi 13,6 miliona evra.
Gvardiol je za Lajpcig odigrao 87 utakmica i upisao pet golova i tri asistencije. U međuvremenu je ušao i u hrvatsku reprezentaciju, za koju ima 21 nastup i dva gola, a sa Lajpcigom je osvojio i dva nemačka kupa.
Futbol. Kubok Rossii. Matč Krasnodar - Spartak - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
SPORT
Srbin stvorio „kaznenu ekspediciju“ u Krasnodaru – „Nije idealno, ali se trudimo“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala