- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija isporučila Kini korpus nuklearnog reaktora za energetski blok br. 7 Tjanvanske nuklearke

© Foto : AO "Atomstroйэksport"Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Rusija je na gradilište nuklearne elektrane u Tjanvanu (Kina) isporučila korpus reaktora i drugu opremu za energetski blok br. 7, saopšteno je Sputnjiku iz kompanije „Atomstrojeksport“.
Potpredsednik AD „Atomstrojeksport“ za projekte u Kini Aleksej Banik izjavio je da se nakon dostavljanja korpusa reaktora VVER-1200, čija je težina 334, 2 tone, a dužina 12 metara, kao i cele opreme, sprovodi obavezna procedura – ulazna kontrola. Nakon pozitivnog zaključka i ruske i kineske strane, otpočinje priprema za montažu opreme u zgradi reaktora.
Prema ugovornim obavezama, energetski blok br. 7 trebalo bi da počne da proizvodi prve kilovate energije 2026. godine.
Paralelno sa projektom Tjanvanske nuklearne elektrane, u Kini se realizuje i drugi projekat atomske elektrane prema ruskom nacrtu – nuklearka „Sjujdapu“.
Krajem jula, tamo je na bloku br. 3 montirana kupola na zgradi reaktora. Već na jesen, ruska strana očekuje da se dostavi i korpus reaktora.
Ceremonija slanja ogromnog korpusa nuklearnog reaktora i kompleta parnih generatora za taj projekat sprovedena je u Vologodonsku u proizvodnom delu fabrike „Atommaš“ prošlog meseca.
Generalni direktor holdinga „Atomenergomaš“ Igor Kotov istakao je tokom ceremonije slanja opreme da će 2024. biti poslata potrebna oprema i za sledeća dva energetska bloka nuklearki „Tajnvan“ i „Sjujdapu“.
„Proizvodnja opreme za četiri energetska bloka u Kini, jedan je od ključnih projekata razvoja strateškog partnerstva Rusije i Kine u energetskoj oblasti, koji se nalazi pod ličnom kontrolom generalnog direktora državne korporacije „Rosatom“ Alekseja Lihačova“, naglasio je Kotov.
Na Tjanvanskoj nuklearki rade četiri energetska bloka, izgrađena po ruskom projektu. Trenutno se grade još dva energetska bloka prema ruskom nacrtu sa sa reaktorima VVER-1200 (serija reaktora sa vodom pod pritiskom).
Nuklearna elektrana „Sjujdapu“ nalazi se u provinciji Ljaoning u Kini. Energetski blokovi br. 3 i 4 grade se prema ruskom projektu i odgovaraju svim aktuelnim zahtevima IAEA u oblasti bezbednosti. Projektovanje i izgradnju objekta vrši državna korporacija „Rosatom“. Svečana ceremonija početka izgradnje novih energetskih blokova nuklearke „Sjujdapu“ održana je u maju 2021. godine.
Ceremoniji su prisustvovali i ruski i kineski predsednik Vladimir Putin i Si Đinping.
Nuklearni reaktor  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Mediji: Rusija i Kina svetski lideri u izgradnji i projektovanju nuklearnih reaktora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala