- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Politika umešala prste: Ruski ekspert o opasnosti ispuštanja vode iz nuklearke „Fukušima“

© AP Photo / David GuttenfelderOštećena nuklearna elektrana Fukušima
Oštećena nuklearna elektrana Fukušima - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Pratite nas
Uskoro bi trebalo da počne postepeno ispuštanje vode iz nuklearne elektrane „Fukušima 1“ u okean. Međutim, uprkos odobrenju Međunarodne agencije za atomsku energiju, ta procedura izaziva zabrinutost kod nekih zemalja, uključujući Rusiju i Kinu.
Po rečima ruskog naučnika Vjačeslava Lobanova, šefa laboratorije za fizičku okeanologiju pri Ruskoj akademiji nauka, skoro sve nuklearne elektrane, koje se nalaze na morskim obalama, ispuštaju vodu kontaminiranu veštačkim radionuklidima.
„Pre toga je prečišćavaju do koncentracije koja je u skladu sa prihvaćenim standardima radijacione bezbednosti ili je razblažuju. Dakle, voda se prečisti ili razblaži do koncentracije kada nivo radionuklida postaje potpuno bezbedan“, objašnjava Lobanov.

Situacija u nuklearki „Fukušima 1“

Prema dostupnim informacijama, koncentracija tricijuma u ​​akumuliranoj vodi koja se čuva na teritoriji nuklearne elektrane „Fukušima 1“ iznosi 700.000 bekerela po litru.

„Dozvoljena koncentracija u vodi za piće u Japanu iznosi 60.000 bekerela po litru, a u Rusiji 7.000 bekerela po litru. Prema tome, vodu koju planiraju da ispuste treba razblažiti okeanskom vodom u odnosu 1:11,5 ili 1:10 što ne predstavlja neki problem. Proces ispuštanja vode kontroliše IAEA, autoritativna međunarodna organizacija koja uključuje Rusiju i Kinu. Prema tome, ukoliko IAEA da takvu dozvolu, onda ona treba da bude usaglašena sa predstavnicima zemalja članica te uvažene organizacije. Međutim, treba shvatiti da su u ovom momentu ta pitanja tesno povezana sa politikom, tako da je naučnicima teško da sude o stanju stvari. Ali sa naučnog stanovišta, potrebno je pratiti nivo radioaktivne kontaminacije okeanskih voda istočno od Japana i Kurilskih ostrva“, rekao je naučnik.

Nuklearna elektrana Fukušima u Japanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Doneta odluka: Radioaktivna voda iz Fukušime biće puštena u Tihi okean /video/
Kako je istakao, planirano je da istraživanja uskoro izvede ruska ekspedicija sa Tihookeanskog okeanološkog instituta Dalekoistočnog ogranka Ruske akademije nauka sa naučno-istraživačkim brodom „Akademik Oparin“. Biće sprovedena istraživanja u Japanskom i Ohotskom moru, vodama oko Kurilskih ostrva i Kamčatke.

Prethodna istraživanja

Ruska strana je ranije sprovela slične studije neposredno nakon havarije u nuklearki „Fukušima 1“ 2011. godine.
„Dve nedelje nakon nesreće u vazduhu iznad Vladivostoka i u vodi zaliva Petar Veliki otkriveno je primetno povećanje koncentracije radioizotopa joda i cezijuma, što se objašnjava atmosferskim prenošenjem oko planete. Ali najveći deo su 'uhvatile' okeanske struje i odnele na istok. Najbliža vodena područja Rusije su region Kurilskih ostrva. Koristeći matematičke modele utvrdili smo da su vode bogate radionuklidima koncentrisane u okeanskim vrtlozima i usled zimskog mešanja te vode se premeštaju sa površine u donje slojeve i nose ih morske struje. Takvi vrtlozi se redovno premeštaju iz Japana u područje Kurilskih ostrva“, objašnjava ekspert.
Zbog toga je 2012. godine ruska strana organizovala specijalnu ekspediciju koja je potvrdila ove prognoze, dodaje Lobanov.
„Zaista, povišene koncentracije tricijuma i izotopa cezijuma otkrivene su u oblastima gde je zabeleženo nekoliko vrtloga istočno od Japana. U području Kurila, kao i u Ohotskom i Japanskom moru nije zabeležen povišen sadržaj radionuklida. U to vreme, vrtlozi su brzo nestali, a vode obogaćene cezijumom proširile su se do obala Amerike, zatim na sever i istok sa aljaskim i aleutskim strujama i ponovo do ruskih obala. Ali, naravno, koncentracije radionuklida su već bile zanemarljive i nisu predstavljale nikakvu opasnost“, zaključuje stručnjak.
Takođe je istakao da njegove japanske kolege sa Univerziteta Kanazava takođe sprovode godišnji monitoring kod obala Hokaida.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2021
Moskva traži objašnjenje od Tokija zbog planova da se radioaktivna voda iz „Fukušime“ prospe u okean
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala