- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nemac ne može da prežali što je Lazar izabrao Srbiju: „Mogao je da bude pojačanje za Nemačku“

© AP Photo / Andrew MedichiniLazar Samardžić
Lazar Samardžić - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Pratite nas
Dugo je trebalo da Lazar Samardžić dobije priliku da nastupi za reprezentaciju Srbije, a činjenicu da je on odbio poziv Nemačke i dalje ne može da prežali njegov nekadašnji trener Mihael Fejhtenbajner.
Iskusni, 63-godišnji stručnjak, razočaran je zbog činjenice da je Nemačka dozvolila Srbiji da „ukrade“ mladog vezistu.
On je istakao da je to veliki problem zato što je Lazar rođen u Nemačkoj i sve o fudbalu je naučio u toj državi, a pritom je nastupao za mlađe selekcije tog nacionalnog tima.
„Pošto sam Lazaru bio trener u omladinskom pogonu, naravno da mi je bilo žao kada je izabrao Srbiju. Mogao je da bude veliko pojačanje za našu reprezentaciju. S druge strane, mogu i da ga razumem, jer u novoj generaciji imamo odlične ofanzivne veziste, poput Musijale i Virca. Ipak, uveren sam da je čak i u jakoj konkurenciji mogao da se izbori za svoje mesto“, rekao je Fajhtenbajner za „Gazeta delo sport“.
On je dodao da je Samaradžić ona prava "desetka", po svim fudbalskim karakteristika.
„Tehnički je izuzetno obučen. U Nemačkoj je upravo na toj poziciji bio najbolji, jer je kreativan, ali i posvećen defanzivnim zadacima. Postigao je i značajan broj golova. Primetio sam važan detalj, a to nikako ne treba zanemariti. U svakom trenutku vidi gde se protivnički golman nalazi i kako se kreće. Ume da prepozna momenat, jer odlično čita igru i može da pogodi bukvalno s bilo koje pozicije. To je odlika visoke fudbalske inteligencije, iste one koju demonstrira kada ima loptu u nogama. Vešt je u pronalaženju dobrih rešenja, da primeti slobodnog saigrača, da gurne loptu između linija, čak i kad je pod velikim pritiskom“, objasnio je Fajhtenbajner.
Nemac je naglasio da još uvek aktuelni član Udinezea obožava da ima loptu u nogama, jer ga to najviše čini srećnim.
„Dajte mu loptu u noge i on će biti nasmejan. Želi stalno da je ima u svom posedu. Kad je dobio moj poziv, prvih nekoliko dana bio je stidljiv. Ali čim je kročio na teren i počeo da igra, sve je postalo drugačije. Sećam se, morali smo da se spremimo za dva duela protiv Austrije i na poslednjem treningu pred meč sam ga pitao da li je spreman da izvodi prekide. Rekao je da nema problema, da vrlo rado to prihvata. Bio je nov, nije puno pričao, a nije se dvoumio ni sekund oko toga da preuzme odgovornost. I porodica mu je velika podrška, pratili su ga na svakoj utakmici. Oni su divni ljudi, ponosni na njega i karijeru kakvu gradi“, poručio je Fajhtenbajner.
Mladiofanzivni vezista rođen je u Berlinu, a po ocu Mladenu ima naše korene, dok po dedi nosi srednje ime Vujadin.
Prošao je sve mlađe selekcije Nemačke, ali je onda odlučio da prihvati poziv Srbije i selektora Dragana Stojkovića Piksija, a za državni tim debitovao je 24. marta ove godine, u kvalifikacionom duelu protiv Litvanije.
Šverceri Škupi - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
SPORT
Cirkus u režiji Bugara i Albanaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala