- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Članstvo Ukrajine u NATO-u i slični planovi dovešće do nekontrolisanih posledica

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Stupanje Ukrajine u NATO ili pružanje bilo kakvih bezbednosnih garancija Kijevu dovešće do nekontrolisanih posledica, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Svi pokušaji da se zemlja uključi u NATO, da joj se pruže bezbednosne garancije ili smisle neke formulacije, sve to što se bude moglo izjednačiti sa članstvom u toj organizaciji, suštinski će iskomplikovati situaciju oko ukrajinske krize i dovesti do nekontrolisanih posledica po bezbednost u Evropi i celom svetu“, ocenila je ona, komentarišući objavu o početku pregovora SAD i Ukrajine o garancijama bezbednosti.

Kijev pokušava da stvori antirusku koaliciju

Zaharova je istakla da su sastanci povodom mirnog rešavanja situacije u Ukrajini pod okriljem takozvane „formule mira“ ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog pokušaj Kijeva da formira antirusku koaliciju.
Ona je naglasila da ovakvi samiti takođe imaju za cilj da monopolizuju pravo kijevskih vlasti na promovisanje mirovnih inicijativ, istovremeno umanjujući značaj drugih predloga.
„Pseudomirovni plan kijevskog režima nema nikakve veze sa mirom, on se sastoji od očigledno neprihvatljivih ultimatuma i zahteva našoj zemlji“, zaključila je Zaharova.
Prethodno, nakon samita NATO-a u Vilnjusu održanog sredinom juna, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da je pitanje o članstvu Ukrajine u Alijansi rešeno i o tome se više ne može diskutovati.
Prema završnom saopštenju sa samita koje je objavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, učesnici samita doneli su odluku da ne traže od Ukrajine da ispuni Akcioni plan za članstvo u NATO, a takođe su odobrili višegodišnji program vojne pomoći zemlji. Članice su obećale da će pozvati Ukrajinu u Alijansu „kada svi uslovi za to budu ispunjeni“, ali tek nakon završetka sukoba.
NATO vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
RUSIJA
Rusija: NATO se upušta u opasne aktivnosti u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala