- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Bajden će tražiti od Kongresa da plati oružje za Tajvan preko budžeta za Ukrajinu

© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Džozef Bajden tokom tradicionalnog obraćanja u Kongresu
Američki predsednik Džozef Bajden tokom tradicionalnog obraćanja u Kongresu - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden planira da se obrati Kongresu sa zahtevom finansiranja oružja za Tajvan u okviru dodatnog budžeta za Ukrajinu, objavio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.
List navodi da zahtev Bele kuće ima za cilj ubrzanje isporuka oružja Tajvanu u svetlu, navodno, rastuće pretnje iz pravca Pekinga.
Prema podacima izvora, američka Administrativno-budžetska uprava uključiće finansiranje Tajvana u dodatni zahtev u okviru napora za ubrzanje isporuka oružja.
„U slučaju da Kongres odobri zahtev, Tajvan će po prvi put dobiti oružje preko sistema koji finansiraju poreski obveznici SAD“, navodi izdanje.
Očekuje se da će Bela kuća uputiti odgovarajući zahtev već u avgustu.
„Fajnenšel tajms“ ističe da je Bela kuća odbila da komentariše ili otkrije detalje koliko će novca biti zatraženo za Tajvan.
Ranije je Bajden odobrio izdvajanje vojne pomoći Tajvanu i visini od 345 miliona dolara. Nakon toga, Kina je optužila Sjedinjene Države da su Tajvan pretvorile u skladište municije.
Sredinom jula, načelnik komiteta štabova Pentagona Mark Mili izjavio je da SAD i njihovi saveznici moraju da ubrzaju isporuke oružja Tajvanu kako bi povećali odbrambenu moć ostrva.
Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
SVET
Bajden želi da i od Tajvanaca napravi topovsko meso
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala