- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zvaničnici Srpske: Sankcije - potvrda da svoj posao radimo na najbolji način

© Sputnik / Tatjana TrkićZgrada Banskog dvora u Banja Luci
Zgrada Banskog dvora u Banja Luci - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Ovo je potvrda da svoj posao radimo na najbolji način, poručuju zvaničnici Republike Srpske kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije pod optužbom da su podržali Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i sednicu Parlamenta od 27. juna
Kazna za srpskog člana Predsedništva Željku Cvijanović, premijera Srpske Radovana Viškovića, predsednika Skupštine Nenada Stevandića i ministra pravde Miloša Bukejlovića su vizna ograničenja za Ameriku i blokiranje imovine i računa ako ih imaju u toj zemlji.
Američko ministarstvo finansija u izveštaju o sankcijama zvaničnicima Srpske, navodi da je srpski član Predsedništva Željka Cvijanović podržavala i branila postupke predsednika Milorada Dodika u vezi sa donošenjem Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Podsetili su da joj je Velika Britanija uvela sankcije u aprilu prošle godine.
Amerikanci sankcije štancuju kao na traci i sve liči na trik da se umire Bošnjaci, a ne kazne oni kojima su namenjene, smatra Cvijanovićeva. Postupci američke administracije, kaže ne doprinose rešavanju problema.
„Glupost je ta neka nebuloza da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umesto domaćih institucija, ili da vam stalno prete nekim tužilaštvom zbog političkog stava, ili da vam mora postati normalno da vas neko sa strane sankcioniše jer ne volite kad vam stranci u Ustavnom sudu donose neustavne odluke. Nikakve to veze nema sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne. Sa sigurnošću znam da će moj odnos prema ovim sankcijana u svakom slučaju biti veoma institucionalan“, rekla je Cvijanovićeva, prenosi RTRS.
Sankcije Amerike, zbog kako navode promovisanja Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH dobio je i premijer Radovan Višković. Zamerili su mu što je taj zakon nazvao legitimnim odgovorom na Ustavni sud i što je ovu pravosudnu instituciju u službenom svojstvu javno osudio zbog odluka koje je smatrao da su nepovoljne za Republiku Srpsku.
Za Viškovića sankcije su potvrda da radi dobar posao za Srpsku.

„U svakodnevnom poslu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kome su već uvedene sankcije, ja i ostali zvaničnici kojima su ovom odlukom uvedene sankcije vode i donose odluke na demokratski način u institucijama Republike Srpske, štiteći ustavnu poziciju. Ukoliko ja i ostali zvaničnici iz Republike Srpske, samo zato što poštujemo Dejtonski sporazum i čuvamo ustavnu poziciju, treba zato da snosimo američke sankcije, to samo pokazuje da svoj posao za Republiku Srpsku i srpski narod radimo na najbolji mogući način“, istakao je Višković.

Odgovornost za podršku Zakonu i pozivanje da bude usvojen u cilju demonstriranja jedinstva Srpske, pripisuje se i ministru pravde Milošu Bukejloviću. Bukejlović je prema američkim kriterijumima kriv i za pripremu ovog zakonskog rešenja
Ove sankcije su poruka zvaničnom Vašingtonu, a ne Republici Srpskoj, smatra predsednik Milorad Dodik koji je od početka prošle godine na američkoj crnoj listi.
Kaže, da Sjedinjene Države nisu birale zvaničnike Srpske, pa ih neće ni smenjivati.
Povod za sankcije bilo je odbijanje Srpske da primenjuje odluke Ustavnog suda BiH dok se ne donese zakon o ovoj pravosudnoj instituciji, koja bi trebalo da funkcioniše bez stranih sudija.
RTRS podseća da je to bio odgovor Ustavnom sudu BiH na neustavne izmene pravila rada i uvođenje prakse zakazivanja sednica i odlučivanja bez sudija iz Republike Srpske.
Palata Republike u RS, Banja Luka - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
REGION
EKSKLUZIVNO Funkcioner RS sa crne liste SAD: Amerika pokušava nasilnu smenu vlasti u Srpskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala