- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

EKSKLUZIVNO Funkcioner RS sa crne liste SAD: Amerika pokušava nasilnu smenu vlasti u Srpskoj

© SputnikPalata Republike u RS, Banja Luka
Palata Republike u RS, Banja Luka - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Pošto smo se zalagali za zaštitu Dejtonskog sporazuma, što ugrožava američke interese, Amerikanci su se odlučili da pokušaju da daju input drugim, sebi povoljnijim funkcionerima da se kandiduju i da im otvore put za nasilnu smenu vlasti, kaže povodom uvođenja sankcija funkcionerima Republike Srpske predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.
Prema Stevandićevim rečima, koji se i sam nalazi na američkoj crnoj listi, sankcije su svojevrsna poruka i politička odmazda zbog odbijanja da se RS pokori ciljevima američke spoljne politike na Balkanu. A ti ciljevi su antisrpski jer poruka je da će svako protivljenje unitarnoj BiH biti kažnjeno.
Podsećamo, Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD uvela je sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović, predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, predsedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde Milošu Bukejloviću zbog, kako su naveli, neustavnih i antidejstonskih akcija.
Iz Ambasade SAD u BiH navode da su oni „direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u Republici Srpskoj.

Davanje inputa za nasilnu smenu vlasti

Prema Stevandićevim rečima, veliko je licemerje reći da sankcije nisu usmerene protiv srpskog naroda, koji je velikom većinom izabrao funkcionere koji su sankcionisani jer su inicirali donošenje nekog zakona.
„Verovatno je trebalo da iniciramo donošenje bezakonja koje radi visoki predstavnik ili američke diplomate u BiH, pa bismo bili pogodni. Ali, pošto smo se, kako piše u odluci, zalagali za donošenje zakona, koji po nama štite dejtonski ustav i republiku Srpsku, a po njima ugrožavaju američke interese, oni su se odlučili da pokušaju da daju input nekim drugim, sebi povoljnijim funkcionerima da se kandiduju i da im otvore put za nasilnu smenu vlasti“, ironično napominje Stevandić.
Za politikologa Vojislava Savića, radi se o još jednom pokušaju u nizu da se obezvredi politička volja građana Republike Srpske. Usvajanje zakona u Narodnoj skupštini reprezentuje volju građana, ističe on. Prema njegovim rečima, ironično je da su se pod američkim sankcijama zbog optužbi za narušavanje Dejtonskog sporazuma nalaze ljudi koji zahtevaju povratak na izvorni Dejton, na ono što je u Dejtonu dogovoreno i ono što je u mirovnom sporazumu zapisano.
„Ovo što imamo naknadno, ovu skalameriju od državnog aparata koji je nametnut, to ne stoji u Dejtonu. Tako da je ironično da se sankcije uvode zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako se on samo štiti i zahteva se njegov povratak“, kaže on.
Istina, sankcije su uvedene pojedincima, ali one su poruka građanima Srpske, dodaje Savić, da će svako odstupanje od unitarističkog principa u BiH biti sankcionisano, dodaje Savić.

Lučonoša slobode kažnjava za izneto mišljenje

Naredna stvar na koju, prema njegovim rečima, svakako treba pomenuti je licemerje da zemlja koja sebe predstavlja za lučonošu slobode i demokratije nameće sankcije funkcionerima druge države zbog izražavanja političkog mišljenja.
„Dakle, nije u pitanju nikakav kriminal, nikakav zločin, već samo politički stav i legitimna i legalna politička akcija u smislu preispitivanja rada Ustavnog suda koji je definisan nakaradno. Da podsetim, koliko je bila velika debata u SAD o legitimnosti i legalnosti Vrhovnog suda SAD, kada je Tramp imenovao sudije Vrhovnog suda? I ta debata može da se vodi u Americi, ali ako se vodi ovde, onda ne može zato što smo mi mala kolonija i treba da slušamo šta nam se govori“, kaže Savić.
Prema Stevandićevim rečima, s obzirom da su finansijski dosijei svih koji su se našli na američkoj crnoj listi besprekorni, američkom Ministarstvu finansija nije ostalo ništa drugo nego da za uvođenje sankcija da političko objašnjenje. I to su oni i učinili. Zato se može zaključiti da se radi o političkoj osveti zbog neposlušnosti da se pokori američkim ciljevima u regionu.
Sa druge strane, imamo najrigidniju garnituru u istoriji Stejt departmenta, kakve su, uostalom i američke diplomate u BiH, koje otvoreno rade za bošnjačku stranu, te je, prema tome, američko Ministarstvo finansija uvođenjem sankcija verifikovalo bošnjačku politiku, dodaje Stevandić.
Neutralnost BiH, dobri odnosi sa Rusijom i Kinom, kao i neraskidivi odnosi sa Srbijom politika su koja smeta Amerikancima i potpuno je jasno da bi oni u Republici Srpskoj želeli drugačiju vrstu političara, dodaje Stevandić.

Šta Amerika želi

Amerika u Republici Srpskoj želi političku garnituru koja se neće protiviti ulasku BiH u NATO. Sadašnje političko rukovodstvo je, podseća Stevandić, na sednici Narodne skupštine, stavila van snage odluku o stupanju BiH u NATO i izglasala je Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.
„Od tada počinju frontalni napadi na Dodika, a kasnije i na sve nas koji činimo osovinu te garniture. Zatim, kada je počeo rat u Ukrajini, oni su tražili potpunu konfrontaciju sa Rusijom, a mi smo obezbedili da BiH ostane neutralna, što je za njih neprihvatljivo. Takođe i odlasci u Rusiju. Ja sam bio u februaru u poseti Savetu federacije i Državnoj Dumi, a u maju sam u Sankt Peterburgu prisustvovao Ekološkom forumu, gde sam održao predavanje o osiromašenom uranijumu, što je za njih drastično odudaranje od američke spoljne politike, jer oni imaju promotere koji tvrde da je osiromašeni uranijum vrlo koristan “, navodi Stevandić
Artiljerijska priprema za uvođenje sankcija počela je pre nekoliko meseci, kroz razne optužbe i targetiranja, kako bi bio otvoren put stranoj intervenciji u BiH. Međutim, strana intervencija u Republici Srpskoj nemoguća je zbog jedinstva srpskog naroda,dodaje naš sagovornik.
Domet sankcija je takav, kaže Stevandić, da lično napakoste ljudima na koje su usmerene. Niko od sankcionisanih nema imovinu u Americi i niko se ne bavi poslovima sa američkim kompanijama, tako da nekog drugog efekta, osim lične pakosti, nema. Više se radi o tome da se od funkcionera Republike Srpske napravi primer za neke druge potencijalno neposlušne.
Da su dometi sankcija personalni slaže se i Savić, koji napominje da je moguća jedina reakcija Republike Srpske ostati na putu očuvanja nadležnosti i povratka onih koje je moguće povratiti. Takođe, Republika Srpska treba da vodi, kako kaže, suverenističku politiku, bez pravljenja kompromisa sa Zapadom. Svaki kompromis, svaku pruženu ruku, Zapad je izneveravao.
Zastava Republike Srpske  - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
REGION
Amerikanci stavili na crnu listu kompletno rukovodstvo Republike Srpske - Dodik odgovorio
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
REGION
Cvijanović: Sankcije SAD više liče na trik da se umire Bošnjaci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala