- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerika je Novakov najveći izazov

© AP Photo / John MinchilloNovak Đoković tokom trećeg kola US opena protiv Keija Nišikorija
Novak Đoković tokom trećeg kola US opena protiv Keija Nišikorija - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji srpski teniser, odlučio je da na Mastersu u Sinsinatiju igra i u singl i u dubl konkurenciji kako bi se što bolje spremio za US Open iako bi statistika koju on ima na betonu rekla da njemu ne treba priprema za tu podlogu. Međutim, paradoks je da su upravo Sinsinati i US Open srpskom asu među najmanje uspešnim turnirima.
Posle pauze koju Novak Đoković nije želeo da pravi, ali je morao zbog zakona Sjedinjenih Američkih Država, srpski as vraća se na US Open gde je tokom karijere osvojio tri pehara.
Taj rezultat svakako je impresivan, međutim kada je u pitanju srpski as iznenađenje je što ta brojka nije veća jer posle trave Novak ima najbolji procenat pobeda na betonu odnosno 84,8 odsto.
Za tu brojku više od US Opena zaslužan je Australijan open gde je Novak osvojio neverovatnih deset trofeja, ali je zaista čudno kako je američki beton toliko drugačiji.
Sama priprema pred poslednji Grend slem u sezoni za Novaka je takođe među najslabijim je na Mastersu u Sinsinatiju ima dve titule, a prvu je osvojio 2018. godine.
Međutim, nije do Novaka. Kada se saberu sva četiri Grend slema, na US Openu je od početka ere „velike trojke“ odnosno od 2004. godine bilo najviše različitih šampiona.
Na poslednjem Grend slemu osim Novaka, Rodžera Federa i Rafaela Nadala od 2004. godine bilo je još sedam pobednika, to su bili Huan Martin del Potro, Endi Mari, Marin Čilić, Stan Vavrinka, Dominik Tim, Danil Medvedev, a potom prošle godine i Karlos Alkaras.
Na Rolan Garosu samo dvojica tenisera se isprečilo „velikoj trojci“ i to Gaston Gaudio još 2004. godine, a onda samo još Vavrinka 2015. godine. Kada je reč o Vimbldonu gde su Novak i Rodžer apsolutni vladari, titule su osvojili samo Mari dva puta i ove sezone Alkaras. Na Novakom rekordnom mestu u Australiji takođe je samo dvojica igrača uspelo da pomrsi konce, a to su bili čuveni Marat Safin i ponovo Vavrinka.
Srpski as isti broj titulu kao na US Openu ima na Rolan Garosu, ali na šljaci Novak ima slabiji procenat zbog čega su tri titule na pariskoj šljaci možda veći uspeh nego na američkom betonu.
Ne samo da ostali igrači najveće šanse traže na US Openu pa je Novak zato na tom mestu slabiji nego na drugim Grend slemovima, već ima i do toga da mu je prošle godine bilo zabranjeno da igra u Sjedinjenim Američkim Državama. Da je dobio priliku da igra prošle godine Novak bi možda mogao da popravi statistiku, ali će imati novu šansu ove godine.
Ponovo će kao na Vimbldonu srpskom asu najveća prepreka biti Alkaras koji brani titulu, a to bi bio njihov prvi susret na betonu.
Viktorija Azarenka - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SPORT
Bizarne okolnosti okončane „kompromisom“ – i obaveštenjem za publiku /video/
Novak Đoković i Nikola Ćaćić protiv Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SPORT
Novak će imati dupli program u „zagrevanju“ za glavni cilj u Americi!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SPORT
Indijsko čudo od deteta našlo inspiraciju u Novaku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala