- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Demokrate dale saglasnost da Milatović poveri mandat Spajiću

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuPredsednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije sa predstavnicima Demokrata o izboru mandatara za sastav 44. Vlade.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije sa predstavnicima Demokrata o izboru mandatara za sastav 44. Vlade. - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Demokratska Crna Gora daje saglasnost predsedniku Jakovu Milatoviću da poveri mandat za sastav nove vlade Milojku Spajiću očekujući da će on u narednom periodu naći zajedički jezik sa drugim koalicionim partnerima, kazao je predsednik Demokrata Aleksa Bečić nakon konsultacija sa predsjednikom Crne Gore o izboru mandatara za sastav nove 44. vlade.
Bečić je kazao da je sa Milatovićem imao sadržajan razgovor na kojem su iskazali očekivanja da u što skorijem roku Crna Gora dobije novu zakonodavnu izvršnu vlast.
„Istakli smo da Crnoj Gori ne treba ni ekspertska ni manjinska vlada već je potrebna politička vlada koja će imati podršku većine poslanika u Parlamentu. Jasno je da je dobro je i bolje da je ta podrška veća ali da je najvažnije da Crna Gora da izađe iz VD stanja i da dobije novu vladu“, istakao je Bečić.
Komentarišući navode da u pregovorima može biti tačka spoticanja mesto predsednika Parlamenta, Bečić je kazao da Demokrate nikad nisu nikoga ucenjivale i da su samo dogovarale i prihvatile ponudu koju im je uputio Spajić.
„Demokrate nikad nisu trgovale, niti su ikada bilo koga ucenjivale. Demokrate su uvek razgovarale, dogovarale i prihvatili ponudu koju nam je uputio kandidat za mandatara za sastav nove vlade“, istakao je on.
© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuPredsednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije sa predstavnicima Demokrata o izboru mandatara za sastav 44. Vlade.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije sa predstavnicima Demokrata o izboru mandatara za sastav 44. Vlade. - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije sa predstavnicima Demokrata o izboru mandatara za sastav 44. Vlade.
Bečić je istakao da Demokrate nikada nijedan politički proces nisu doživljavale kao trgovinu, prenosi RTCG.
Na pitanje šta je tačno ponuđeno Demokratskoj Crnoj Gori Bečić je kazao da će to saopštiti mandatar koji vodi proces onda kada bude smatrao da je zaokružio proces i da može da izađe sa finalnim proizvodima u odnosu na sve potencijalne koalicione partnere.
„Ne želim da govorim u nečije ime, da odmažem u bilo kom procesu. Između nas nema otvorenih pitanja i mi imamo dogovor među nama, zbog toga i na bazi demokratskih principa jer su osvojili najviše mandata na izborima, dali smo saglasnost da predsednik države poveri mandat za sastav nove vlade Spajiću“, poručio je Bečić.
Milatović će danas održati konsultacije i sa predstavnicima Bošnjačke stranke i Demokratske narodne partije.
Podsetimo, predsednik Crne Gore juče je razgovarao sa liderom PES-a Milojkom Spajićem, liderom DPS-a Danijelom Živkovićem i liderom ZBCG Andrijom Mandićem.
„Predsednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije sa političkim subjektima zastupljenim u Skupštini oko izbora mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore. Redosled sastanaka sa političkim subjektima određen je shodno broju osvojenih mandata u Parlamentu“, navodi se u saopštenju.
U toku prvog dana konsultacija predsednik Milatović razgovarao je prvo sa predstavnicima Pokreta Evropa Sad, koje je predvodio predsednik PES-a Milojko Spajić, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Novske liste i Alternative.
Na sastancima, predsednik Milatović je izrazio interesovanje o stavovima sagovornika po pitanju programskih prioriteta buduće Vlade, njenoj strukturi, modelu i političkoj podršci za njeno formiranje u Parlamentu Crne Gore.
„Posebna pažnja u razgovorima je posvećena pitanju evropskih integracija, vladavine prava, ekonomskog razvoja, spoljnepolitike i izlaska države iz institucionalne krize“, zaključuje se u saopštenju.
Parlament Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
REGION
Razgovori kod Milatovića: Ima li Spajić podršku 41 poslanika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala