- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Razgovori kod Milatovića: Ima li Spajić podršku 41 poslanika

© Foto : Ustupljeno SputnjikuParlament Crne Gore
Parlament Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Nakon prevog dana konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, koji je razgovarao s liderom Pokreta Evropa sad (PES), V.D. predsjednikom DPS Danijelom Živkovićem i predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, samo se može ustvrditi da će pregovori oko formiranja 44. crnogorske vlade biti nastavljeni.
Lidera PES-a Milojko Spajić je novinarima kazao nakon sastanka s Milatovićem da oni imaju podršku 41 poslanika u parlamentu, Živković tvrdi da PES nema podršku većine, dok je Mandić kazao da očekuje da se vlada formira od većine iz avgusta 2020. godine.
Mandić je novinarima kazao da je na sastanku bilo "sijaset pitanja i odgovora".
"Mi očekujemo da će avgustovska većina pronaći snage da ponovo formira vladu. Ta većina, sada kada bi se prebrojali, ima tri petine poslanika, i mogli bismo da ispunimo sve zahtjeve - i one koji očekuju oni sa strana, ali i ono što mi očekujemo. Što se tiče Nove i ZBCG, premijersko mjesto ne pripada nama, već onome ko je osvojio najviše glasova, ali ostalo treba da se dijeli u skladu s demokratskim principima. U dobrom tonu sam s predsjednikom došao do saglasnosti da nova vlada treba da bude izabrana u najkraćem roku", rekao je Mandić.
Na pitanje očekuje li da ZBCG dobije mjesto predsjednika Skupštine kazao je:
"Ne očekujemo ništa od onoga što nam ne pripada. PES-u pripada funkcija premijera. Drugoplasirana je koalicija ZBCG i imamo duplo više od trećeplasiranog, i prirodno je da dobijemo to mjesto (predsjednika Skupštine). Ne vidim zašto se sad ta stvar problematizuje. Ne interesuju nas resori bezbjednosti. Da je Crna Gora suverena država i da nema uticaja sa strane, niko ne bi imao obraza da pomene ni to pitanje bezbjednosti. Ali, mi smo rekli da nas ti resori ne interesuju. Odustali smo od toga, ali ono gdje je dosljednost jeste da ne pristajemo na poniženje", kazao je Mandić.
© Foto : Služba za informisanje Predsednika Crne GoreAndrija Mandić i Jakov Milatović
Andrija Mandić i Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Andrija Mandić i Jakov Milatović
Komentarišući izjavu Spajića da misli da je uvjerio predsjednika Milatovića da ima podršku 41 poslanika da sastavi vladu, Andrija Mandić je rekao da ne zna kako ga je on uvjerio da ima tu podršku.
"Ne znam kako je Spajić uvjerio predsjednika Milatovića da ima 41. Vi znate da je u zakonu ostala ona formulacija, kroz Zakon o predsjedniku da ko god ima podršku 41 poslanika i 41 potpis, predsjednik je dužan da mu da mandat. Dakle, umjesto uvjeravanja, morate da dođete kod predsjednika Crne Gore sa 41 potpisom, ne morate ništa da mu kažete osim da mu stavite to na sto", kazao je Mandić
Istakao je da ne misli da je Crnoj Gori dobro da ima vladu od 41 ili 43 potpisa podrške poslanika.
"Nama je potrebna danas vlada koja će da ima ubjedljivu podršku čiji kostur treba da bude koalicija onih pobjednika od 30. avgusta, a u krajnjem kada bi sabrali sve te mandate vidjeli bi da tu ima tri petine mandata koji pripadaju toj koaliciji da bi mogli da izglasamo gotovo svaki zakon", zaključio je Mandić.

Živković tvrdi da niko nema većinsku podršku

Čelnik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je na Cetinju da je nakon razgovora sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem zaključio da nema većine od 41 poslanika, kako bi Milatović mogao dati mandat budućem premijeru.
"Da budem konkretniji: niko za sada nije donio 41 potpis podrške", rekao je Živković novinarima nakon sastanka na Cetinju.
Živkovićeva izjava dolazi nakon poruke lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića da "misli da su ubijedili Milatovića da imaju većinu za mandatara ali i za formiranje vlade kasnije".
V.d. predsjednika DPS takođe tvrdi da nema ozbiljnosti u razgovorima.
"Da je ima, već danas bismo imali priliku da svjedočimo formiranju Vlade. Čeka nas period političke nestabilnosti. Država se kompromituje svakog dana i na svim nivoima, pa izgleda da ćemo morati da sačekamo političku stabilnost u Crnoj Gori", smatra on.
"Zaključio sam da će se ovi razgovori obavljati još narednih mjesec dana. Šta god da Spajić misli, to je na bazi njegovog utiska. Mi možemo da se bavimo eksperimentima nakon 30. avgusta, pa da završi sve kao Krivokapićeva ili Abazovićeva Vlada, dakle neupješno", istakao je Živković.
Poručio je da DPS ne hitri da bude vlast u Crnoj Gori.
"Mi samo želimo da budemo dio one vlasti koja baštini principe i vrijednosti multinacionalnog društva", zaključio je Živković.

Spajić želi da bude mandatar

Predsjednik Pokreta Evropa sad izjavio je, nakon konsultacija s Milatovićem, da misli da je ubijedio predsjednika Crne Gore da ima većinu za mandatara ali i za formiranje vlade kasnije.
"Bili su neformalni razgovori ali prvenstveno smo se bavili principima kojim bi se buduća vlada bavila, kao i ko bi mogao da bude mandatar za formiranje buduće vlade. Ubijeđeni smo da imamo većinu za mandatara, a kasnije i većinu za formiranje Vlade", kazao je Spajić.
Spajić smatra da će imati podršku 41 poslanika u parlamentu.
"Mislim da je zadatak mandatara da kada postane mandatar da traži većinu od 41 poslanika. Vidjeli smo da je ta većinska vlada nešto što je optimalan scenario i da ne bi ponavljali greške prethodnika mislimo da treba težiti većinskoj vladi", kazao je Spajić.
Spajić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je imao neformalne razgovore s predstavnicima koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), ali da su se prvenstveno držali teme principa na kojima bi vlada bila formirana.
 Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
REGION
Spajić objavio: Imamo većinu za formiranje vlade Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala