- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija dobija novu najveću gondolu na svetu

Gondola na Zlatiboru - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, prilikom obilaska Priboja, da je danas odobrena investicija, ne manja od 30 miliona evra, za gondolu od Tornika i Zlatibora do Pribojske banje dužine 14,7 kilometara. Trenutno najveća panoramska gondola na svetu je zlatiborska Gold gondola, dugačka devet kilometara.
Vučić je posle obilaska radionice za pletenje „Maridruna“ rekao da je srećan što može da vidi kako se uspeh vraća u Srbiju.
„Sve što budemo mogli da pomognemo da ove divne žene nastave da rade, to ćemo da učinimo“, rekao je Vučić i dodao da prisustvo „Maridrune“ na sajmovima mora da bude obavezno.
Vučić je kazao novinarima da je tokom obilaska Priboja razgovarao sa bošnjačkim predstavnicima i muftijom Mevludom Dudićem o tome kako da se prevaziđu međunacionalni problemi, ali i o putevima koji treba da se rade.
„Mnogo toga ćemo ovde da radimo i gradimo. Videli ste ovih 27 kilometara što smo radili. Ostalo je još 2,4 kilometra da završimo preko Kokinog broda do Pribojske banje. Velika investicija države. Odobrili smo danas investiciju za gondolu između Tornika i Zlatibora i Pribojske banje, to je 14,7 kilometara, ne manje od 30 miliona evra“, rekao je Vučić.
Najavio je da će se raditi Gimnazija, što je investicija od oko četiri miliona evra, izgradnja kanalizacije od oko 12 miliona, te prečišćači otpadnih voda vrednosti oko pet miliona evra.
Takođe, u nekom trenutku će se, kaže, raditi i Bolnica i Dom zdravlja što bi bila investicija od oko 30 miliona evra.
„U međuvremenu ćemo da radimo i puteve. Ja ću da obiđem i neka srpska i neka bošnjačka sela u kojima gradimo puteve već za mesec i po dana, do kraja septembra, da pokažemo da brinemo o ljudima koji se bave poljoprivredom“, rekao je Vučić.

Bistrica projekat od najvećeg značaja za južnozlatiborski kraj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izgradnja hidroelektrane Bistrica projekat od najvećeg značaja za ceo južnozlatiborski okrug, i da će taj objekat biti od najvećeg značaja za celu državu.
On je na pitanje novinara o rekonstrukciji državnog puta Bistrica-Uvac, rekao da će to biti od velike važnosti i za Manastir Uvac, pošto će jedna od staica gondole biti u manastiru, ali da je Bistrica najveći projekat za taj kraj.
„Mislili smo da će to koštati 700 miliona evra, ali koštaće milijardu i 200 miliona. Ministarka energetike ide u Japan da razgovara sa 'Džajkom' oko finansiranja projekta, to će biti od velike važnosti za ceo južnozlatiborski kraj, za balansiranje energije, potrebni su nam ti izvori obnovljive energije“, rekao je Vučić.
On je istakao da je „toliko već novca izdvojeno“ za kraj južno od Zlatibora, i da će to „izgledati sasvim drugačije“.
Spa centar „Terme 36,6“ u Priboju - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
EKONOMIJA
Vučić: Za Priboj urađeno dosta, treba i za Prijepolje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala