- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Vašington će učestvovati u pregovorima o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji

© Sputnik / Mikhail Turgiev / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Vašington podržava održavanje multilateralnih pregovora u Saudijskoj Arabiji o Ukrajini, a u njima nameravaju da učestvuju i predstavnici SAD, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.
„Naravno, podržavamo taj samit. Što se tiče toga da li će predstavnici američke vlasti učestvovati, mogu da potvrdim da hoće“, rekao je Miler, komentarišući sastanak na visokom nivou koji će, kako se pretpostavlja, biti održan u saudijskoj Džedi.
Međutim, on nije želeo da precizira koje zemlje će učestvovati na predstojećem forumu.
Miler je takođe saopštio da će SAD i Ukrajina ove nedelje početi pregovore o bezbednosnim garancijama Vašingtona za Kijev.
„Ne bih želeo da komentarišem ishod pregovora koji tek počinju. Ali kako je rekao predsednik Džozef Bajden, drugi lideri G7 i EU, kao i lideri 12 zemalja koje su se pridružile našoj izjavi, posvećeni smo dugoročnim obavezama prema Ukrajini u oblasti odbrane i pomoći Ukrajini u izgradnji infrastrukture koja će u dugoročnoj perspektivi moći da obuzda Rusiju“, rekao je portparol Stejt departmenta.
On je precizirao da će detalji tih dogovora biti razjašnjeni na predstojećem događaju.
Po rečima Milera, razgovori će se odvijati u virtuelnom formatu. Sa američke strane pregovaračku delegaciju će predvoditi zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.
Ranije je list „Vol strit džurnal“ saopštio da Saudijska Arabija namerava da u avgustu u Džedi održi mirovne pregovore o Ukrajini na koje će pozvati predstavnike do 30 zemalja, ali ne i Rusije. Među onima koje su Ukrajina i Saudijska Arabija pozvale na samit su Indonezija, Egipat, Meksiko, Čile i Zambija. Učešće su potvrdile i Velika Britanija, Južna Afrika, Poljska i Evropska unija.
O situaciji u Ukrajini nedavno je za Sputnjik govorio prof. dr Branimir Nestorović u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Pratićemo šta je cilj sastanka o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala