- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kremlj: Pratićemo šta je cilj sastanka o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Moskva će pratiti sastanak o rešavanju situacije u Ukrajini čije je održavanje planirano u Džedi u Saudijskoj Arabiji, ali tek predstoji poimanje cilja takvog susreta, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Nesumnjivo je da će Rusija pratiti ovaj sastanak. Još treba u potpunosti razumeti kakvi će biti ciljevi tog sastanka i o čemu, konkretno, organizatori planiraju da razgovaraju. Više puta smo govorili da svi pokušaji da se doprinese mirnom rešavanju zavređuju pozitivnu ocenu“, istakao je Peskov.

Portparol je takođe naglasio da Kremlj ne vidi preduslove za mirno rešavanje ukrajinske situacije uz učešće ruskih vlasti, jer kijevski režim ne želi mir dok ga koriste isključivo kao sredstvo u ratu kolektivnog Zapada protiv Rusije.

Bilateralne bezbednosne garancije Ukrajini opasne po Evropu

Peskov je takođe odgovorio na pitanje novinara kako komentariše izjavu šefa kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak da će Kijev u najskorije vreme otpočeti pregovore sa SAD o bilateralnim bezbednosnim garancijama.
Portparol smatra da su pregovori Ukrajine sa zapadnim zemljama o pružanju bilateralnih garancija bezbednosti protivrečni temeljnim principima međunarodnih odnosa i da će dovesti do pogoršanja bezbednosti u Evropi.
Prema njegovim rečima, Zapad nastavlja da se bavi pitanjima bezbednosti Ukrajine na štetu bezbednosti Rusije.
Peskov je poručio da će Moskva pratiti ove pregovore.
Portparol je prokomentarisao i uspehe Kijeva na bojnom polju, rekavši da neefikasno trošenje Kijeva milionskih sredstava dobijenih od NATO, kao i neuspeh na frontu stvaraju nelagodu zapadnim prestonicama i poreskim obveznicima.
Izvor u Moskvi izjavio je prethodno za Sputnjik povodom informacija da Saudijska Arabija želi da se u Džedi održe mirovni pregovori o Ukrajini bez Rusije da je regulisanje krize nemoguće bez učešća Moskve i uzimanja u obzir njenih legitimnih interesa.
Izvor je dodao da rešavanje situacije takođe nije moguće na osnovu ultimativne „formule Zelenskog“, kao i da svi sastanci na ovu temu moraju uzeti u obzir ove okolnosti.
Ranije je „Volstrit džurnal“ objavio da Saudijska Arabija želi da u avgustu održi mirovne pregovore o Ukrajini i u tom cilju pozvani su predstavnici gotovo 30 zemalja, ali ne i Rusije.
Trenutno su predstavnici Velike Britanije, Južnoafričke republike, Poljske i EU potvrdili svoje učešće.
Portparol kabineta predsednika Južnoafričke republike Vinsent Magvenja potvrdio je Sputnjiku da je ova afrička zemlja dobila poziv da učestvuje na sastanku u Džedi.
Iz kabineta je rečeno da će pregovori predstavljati nastavak susreta u Kopenhagenu u junu.
Profesor doktor Branimir Nestorović u emisiji "Od četvrtka do četvrtka" govorio je o situaciji u Ukrajini:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala