- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Najmlađi afrički lider: Rusija ne voli ropstvo, ne meša se u unutrašnje stvari drugih država

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik prelaznog perioda Burkine Faso Ibrahim Traore
Predsednik prelaznog perioda Burkine Faso Ibrahim Traore  - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Gašenje francuskih medija u Burkini Faso povezano je sa njihovim pokušajima da manipulišu stanovništvom zemlje i subverzivnom propagandom, dok Zapad vodi politiku dvostrukih standarda u pogledu rada medija, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik predsednik prelaznog perioda Burkina Faso Ibrahim Traore.
„Mi smo u ratu i nećemo tolerisati kada mediji pokušavaju da truju naše stanovništvo i manipulišu njime, sprovode subverzivnu propagandu“, rekao je Traore.
Šef prelazne vlade istakao je da je zatvaranje niza francuskih medija u nacionalnom interesu zemlje. Osim toga, Traore je optužio Zapad da koristi politiku dvostrukih standarda u odnosu na medije u kontekstu gašenja radio-stanice Sputnjik i televizijskog kanala RT u nekoliko zemalja.
„Svuda postoje dvostruki aršini... Oni su takođe ugasili medije. Zar mi nemamo isto pravo? Svi ​​smo ljudi, imamo ista prava. Ne razumem zašto imaju pravo da to poriču“, rekao je on.
Traore je precizirao da će zbog situacije u zemlji biti zaustavljen rad svih medija koji „teže da se suprotstave narodu i podstiču rat“.

BRIKS zainteresovan za investicije u Burkinu Faso

Traore je primetio da su zemlje BRIKS-a zainteresovane za ulaganje u Burkinu Faso.
„Da, oni (zemlje BRIKS-a) su došli kod nas, mi smo se složili i dobrodošli su. Sve dok su oni investitori koji žele da ulažu u određene oblasti... Ima mnogo investitora koji su zaista zainteresovani u Burkini Faso. Rad ide preko BRIKS-a i tome se samo može radovati“, objasnio je on.
Lider Burkine Faso pozdravio je i finansijsku saradnju i mogućnost davanja kredita.
„Radi se o razvoju naše zemlje, stvarnom preobražaju Burkine Faso da bi joj se zapravo dalo drugačije lice“, rekao je Traore.
Osim toga, predsednik prelaznog perioda zemlje objavio je o perspektivama za saradnju u oblasti zdravstva.

Jednaki za razmenu

Što se tiče njegovih utisaka o Rusiji, Traore je posebno cenio „poštovanje“ koje je tamo osećao.
„Afrikanci danas generalno ne mogu da shvate nedostatak poštovanja pojedinih država prema našim zemljama“, primetio je on. Ali u Rusiji „postoji poštovanje, postoji obzir. U stvari, postoji jednak reciprocitet“.
On je dodao da je tokom dekolonizacije Rusija „igrala važnu ulogu u Africi“.
„Rusija je i dalje država koja je antiimperijalistička, koja ne voli ropstvo, dominaciju, ne meša se u unutrašnje stvari država… I Rusija podržava koliko god može. Mi smo u sukobu, mi želimo oružje. Dok god mogu, oni daju“, konstatovao je on.

Besplatno rusko žito

Rusija je u julu odbila da produži prehrambeni sporazum, nakon što je nekoliko meseci ukazivala na nepravilnosti u radu.
Kako je tada rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, zemlje sa niskim prihodima dobile su samo tri odsto žitarica koje se šalju po ovom aranžmanu.
Govoreći na samitu Rusija-Afrika, Putin je rekao da je njegova zemlja spremna da besplatno isporuči žito u Burkinu Faso, Zimbabve, Somaliju, Centralnoafričku Republiku, Mali i Eritreju u obimu od 25 do 50 hiljada tona.
Traore je podsetio da ova isporuka žitarica za njegovu zemlju nije prva.
„Dosta pre ove objave, u slučaju Burkine, ruski predsednik je već poslao žitarice i mislim da bi trebalo da budu na putu“, zaključio je Traore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala